Hamilelere aşırı sıcak ve klima uyarısı

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi hamile bayanları tehdit ediyor.

Uzmanlar, aşırı sıcaklarda hamilelerin gerekmedikçe dışarı çıkmaması uyarısını yaptı.Ayrıca, çalışan bayanların aşırı sıcak ve klima ile serinletilen aşırı soğuk yerlerde uzun süre bulunmamaları gerektiği belirtildi.
Özel Bahar Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hilal Cankılıç, hamilelere önemli uyarılarda bulundu. Gebe olduğu belirlenen kadının risk taşıyıp taşımadığı belirlenerek ona uygun bir takip planı çıkartılması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Cankılıç, hipertansiyon, diyabet, epilepsi gibi sürekli ilaç kullanmayı gerektiren durumlarda kadın doğum uzmanından bilgi almak gerektiğini kaydetti.Aşırı sıcaklara dikkat çeken Dr. Cankılıç, gerekmedikçe dışarı çıkıp aşırı sıcağa maruz kalınmamasını tavsiye etti. Devamlı bir şeylerin kaldırıldığı, 5 saatten fazla ayakta durmayı gerektiren işlerde çalışmanın risk oluşturduğuna işaret eden Cankılıç, şu bilgileri verdi: "Sıcak ve soğuk, yeterince havalanmayan ortamlarda çalışmak olumsuz gebelik sonuçlarına yol açabilir. Kurşun, civa, diğer ağır metaller, böcek ilaçları, organik çözücülere maruziyet açısından mesleki risk faktörleri araştırılmalıdır. Zararlı kimyasalların toksik ajanların ve radyasyonun bulunduğu ortamlarda çalışan kadınlar gebe kalmayı düşündüğünde işvereniyle görüşerek çalışma ortamının değiştirilmesini talep etmelilerdir."
Sigara, alkol veya uyuşturucu madde kullanımının hamilelikte anne ve bebek sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini vurgulayan Op. Dr. Cankılıç, sigara içmenin düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve perinatal ölüme yol açtığını kaydetti. Dr. Cankılıç, beslenme konusunda ise şunları ifade etti: "Annenin gebelik başlangıcındaki kilosu ve gebelikte alınan kilo, anne karnındaki bebeğin yetersiz gelişimi ve düşük doğum ağırlığında etkili olabilir. Annenin aşırı kilo alması da yeni doğanda kötü sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilir. Gebelerin diyeti bütün temel gıda gruplarını kapsayacak şekilde olmalı. Gebelik öncesi zayıf olan, vücut kitle indeksi 20'nin altında olan gebelerin 13,5-18 kilogram, (20-26) normal alan gebelerin 11-16 kilo, 26-29 olanların 7-11 kilo, obez olanların ise 7 kilo alması hedeflenmelidir."
DENİZ ÜRÜNLERİ VE YUMURTA ÖNERİLMİYOR
Gebelere çiğ ve az pişmiş et, deniz ürünleri ve yumurta önerilmediğini dile getiren Dr. Cankılıç, şöyle devam etti: "Pişmemiş bu gıdalardan bebekte anomali ve düşüğe yol açabilecek bakteriler bulaşabilir. Küflü ve pastorize olmayan sütten yapılan peynirler de gebelere önerilmez. Gebeliğin 6 ve 8. haftalarında bulantı ve kusma daha yoğundur. Bu dönemde yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalı, az az, sık sık beslenmelidir. Bulantıyı tetiklemeyen kuru gıdalar tercih edilmelidir. Kabızlık gelişmemesi için sıvı alımı arttırılmalı posalı yiyecekler tüketilmelidir. Asitli ve baharatlı gıdalar, öğünlerde alınan yiyecek ve içecek miktarı azaltılmalıdır. Yatmadan önce yemek yememeli yüksek yastıkla yatılmalıdır."Gebe kadınlarda progesteron hormonunun etkisi ile gebelik süresince artmış bir yorgunluk hissinin normal olduğunu belirten Dr. Cankılıç, "Yine progesteronun etkisiyle solunum merkezinin uyarılmasının artması nedeniyle 'nefes alamam' hissi de normal bir durumdur. Ancak belirgin bir yorgunluk ve nefes alamama durumunda doktora danışılmalıdır. Bacak krampları gebelerde sık görülür bunu önlemek için kalsiyum ve potasyumdan zengin olan muz, kivi ve kavun önerilir. Masaj, sıcak uygulama ve etkilenen kası germe, krampları rahatlatır." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri