Hamileyken Yapılmaması Gerekenler

Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen “Hamileyken İlişkiye Girilir mi?” konusu hakkında bilgiler verdi;


Hamilelik süreci her açıdan bilinmeyenlerle dolu bir zaman dilimi. Anne adayları bu dönem içinde hormon değişimlerine bağlı olarak hem bedensel hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok büyük değişimler yaşıyorlar. Gebelik dönemi için çiftleri bekleyen çok önemli sorular oluyor. Bu yazımızda sizler için hamileyken ilişkiye girilir mi sorusuna cevap vereceğiz.

Çiftler gebelik dönemi içinde cinsel ilişkiye hiçbir problem olmadan girebilirler. Uzmanlara göre gebelik döneminde son 3-4 haftaya kadar cinsel ilişkiye girilmesinde bir mahsur yoktur. Bu süre ise anne adayının yaşam konforunu dikkate alarak belirlenmiştir. Yine de gebelik döneminde kadınlar çok çeşitli değişimler yaşadıkları için bu dönemde cinsel ilişki açısından isteksizlik duyabilirler.

Gebelik başladığı andan itibaren özellikle bebeğin hareketleri hissedildiğinde annelik duygusu yoğun olarak yaşanmaya başlar. Bu dönem içinde gebelik bir risk olmadan sürüyorsa ve kadın doğum uzmanının da görüşü alındıysa cinsel ilişki devam edebilir. Ancak bazı hallerde gebelik dönemi içinde cinsel ilişkiye girilmesi kesinlikle önerilmez ve uzmanlar bu durumda cinsel ilişki yasağı uygulayabilirler.

Bkz:

Hamilelikte cinsel ilişki hangi durumlarda sakıncalıdır?

Gebelik dönemin de çiftlerin son 3-4 haftaya kadar cinsel ilişki yaşamasına izin verilir. Cinsellik açısından bir kısıtlama yoksa sekizinci aya kadar sorunsuz bir şekilde cinsel ilişki yaşanabilir.  Ancak bebek ve anne açısından bir risk varsa cinsel ilişki yasaklanabilir.  Kadınlarda daha evvel düşük yapma durumu varsa ya da geçmişte erken doğum yapıldıysa cinsel ilişki açısından bir kısıtlama söz konusu olabilir.  Geçmişte erken doğum ve düşük öykülerinde ilk 2-3 ayda gebeliğin başarılı bir şekilde devam etmesi için cinsel ilişki sakıncalıdır. Gebelik dönemi içinde düşük ve erken doğum riski olan kadınlar için de cinsel ilişki tehlikelidir.

Kadınlarda hamilelik dönemi içinde yaşanan vajinal kanamalar düşük tehdidi olarak görülür. Bu nedenle vajinal kanama olan kadınlarda cinsel ilişki uygun olmaz. Bu süreçte vajinal kanamanın sona ermesi yani düşük tehdidinin ortadan kalkması beklenir. Uzman onayı olmaksızın cinsel ilişkiye girmek bebeği tehlikeye atabilir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen genital bölge enfeksiyonları cinsel ilişki yasağı demektir. Enfeksiyon riskine karşı hemen tedaviye başlanır ve tedavi sonuna kadar cinsel ilişkiye ara verilir. Kadınlarda gebelik süreci riskli ilerliyorsa cinsel ilişki doğum sonrasına kalır. Çocuk doğum kanalına önde girerse kanama görülebilir ve bu durum tespit edilirse cinsel ilişki sakıncalı olur.

Hamilelikte cinsellik bebek için riskli mi?

Gebelik dönemi içinde olan anne adaylarında bir tehlike ya da kanama gibi komplikasyonlar görülmediyse cinsel ilişki yaşamanın bebek açısından hiçbir sakıncası yoktur.  Gebelikte cinsel ilişkiye bağlı bebekte olumsuz bir etki görülmez.  Anne adayı gebelik boyunca doktor onayı ile cinsel ilişkiye girebilir ve orgazm yaşayabilir. Bu durumlar erken doğum ya da düşük tehdidi olarak bir risk faktörü değildir. Kadınlarda düşük tehdidi gebeliğin başında kromozom bozukluğu kaynaklı yaşanır. Hamileliğin ilerleyen aylarında anne adayı cinsel ilişki sırasında orgazm olduğunda rahim duvarı kasılmaları olabilir. Rahim duvarı kasılmaları ile doğum arasında bir ilişki yoktur.

Cinsel ilişki sırasında rahim kasılması yaşayan kadınlar kısa bir süre dinlenebilirler.  Uzmanlar anne baba adayları için gebeliğin son haftalarında cinsel ilişkiye ara verilmesi yönünde tavsiyede bulunur. Baba veya annede cinsel yolla bulaşan bir hastalık ve enfeksiyon varsa sağlık sorunları olabilir. Bu durumda özellikle prezervatif olmak üzere korunma yöntemlerini uygulayarak cinsel deneyim yaşanmalıdır.

Cinsel ilişki ile erken doğum arasında ilişki var mı?

Gebelik ve cinsel yaşam konusunda bilgi sahibi olmayan çiftler cinsel ilişki ile erken doğum arasında biri ilişki olup olmadığını araştırıyor. Bu konuda yeterli bilgi sahibi olmayanlar cinsel ilişkinin erken doğum riski olduğunu düşünüyorlar. Gebelik döneminde cinsellik ile erken doğum arasında bir ilişki yoktur. Yani cinsellik erken doğum için bir risk faktörü değildir. Kadınların erken doğum yapması için amniyon sıvısının azalması ya da rahim ağzının daralması gerekiyor. Saydığımız iki durum dışında gebelikte cinsel ilişkinin erken doğuma yol açtığına dair bilimsel bir veri yoktur. Çiftlerin gebelik boyunca cinsel ilişki yaşaması için anne adayı ve bebek açısından bir risk olmaması lazım. Erken doğum riski varsa doktorlar cinsel ilişkiyi yasaklıyor.

Cinsellik gebelikte yasak mı?

Çiftler gebelik dönemi boyunca cinsel ilişki yaşayabilirler. Doktorun aksi bir görüşü yoksa gebelik boyunca cinsel ilişki güvenli bir eylemdir.  Uzmanlar olması gereken şekilde devam eden gebeliklerde cinsel ilişkiye izin verir. Erken doğum riski, plasenta yerleşmesine bağlı kanamaları, diğer plasenta problemleri ya da geçmişte birden fazla düşük yapılması gebelikte cinselliğin yasaklanmasını gerektirir. Bebek cinsel ilişki yaşanırken bu konuda bir hisse sahip olmaz. Anne adayının karın ve rahim kasları gebelik dönemi sonra erene kadar bebeği korumakla görevlidir. Bunun yanında bebeğin dış etmenlerden korunmasında amniyon sıvısı da görev alır. Bu nedenle gebelik dönemi boyunca cinsel ilişkiye girilebilir.

Anne adayları genellikle gebelik döneminde yoğun bir hormon değişimi yaşar. Bu durum duygusal açıdan gelgitlere yol açtığı için annelik duygusu daha fazla hissedilir. Bu durumda kadınların cinsel isteği azalır. Aynı şekilde babalık duygusunun ağır basması ile de cinsel istekte azalma olabilir. Uzman onayıyla gebelikte cinsel ilişki yasak değildir.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri