OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Pekşen, yüzyıllardır Çin ve bazı doğu ülkelerinde çeşitli hastalıkların tedavisinde ve sporcuların aktivitasyonunu arttırmada kullanılan mantarın, Türkiye'de yetiştirilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.
Bu mantar türünün halk arasında, ''aslan yelesi'' ve ''ponpon'' adıyla da bilindiğine işaret eden Pekşen, şöyle konuştu:''Başta, deri kanseri, yemek borusu kanseri ve alzheimer hastalarının acısını gidermekte kullanılıyor. Ayrıca ağır çalışanların ve sporcuların aktivitesini arttırmada, gastrit, ülser ve sindirim kanalları tümörlerinin tedavisinde aktif olarak kullanılmaktadır. Besin ve tıbbi özellikleri ile çok önemli bir mantardır. Bu mantar cinsi yemeklik olarak tüketilmiyor. Çay olarak ve medikal özellikleri nedeniyle tablet haline getirilerek tüketime sunuluyor. Kurutulduktan sonra öğütülerek de kullanılıyor''
Mantarın öğütülmüş halde kilosunun 1100 liradan satıldığını bildiren Pekşen, ''Ülkemizde ve bölgemizde ekonomik anlamda da iyi bir kazanç kapısı olacağına inanıyoruz. Mantarın yaygınlaştırılmasıyla hem çeşitli kanser hastalıklarından korunma sağlanacak, hem insanlara canlılık kazandırılacak, hem de alternatif ekonomik bir gelir elde edilecek. Bunun için fakültemizin araştırma ve geliştirme laboratuvarında bir çalışma başlattık. Bir yıl içinde bölgemizde yaygın hale getirmeyi amaçlıyoruz'' dedi.
Pekşen, bu mantarın yüksek protein, düşük yağ ve yüksek besin değeri bakımından da önemli olduğuna değinerek, Türkiye'de yaygın hale getirilmesi gerektiğini bunun için çalıştıklarını ifade etti. Bu türün Türkiye'de de yetiştirilerek, ekonomiye kazandırılabileceğine işaret eden Doç.Dr. Pekşen, ''Bu mantar tıbbi açıdan çok önemli. Eski Çin'de tonik olarak kullanılmış. Çin'de spor festivallerinde oyuncuların aktivitesini yükseltmek için kullanılan içeçeğin hammadesi olarak bilinmektedir. Böylesine önemli ve özellikli bir mantar türünü ülkemizde yetiştirmek ve insanlarımıza sunmak istiyoruz'' diye konuştu.