Havaların soğumasıyla mevsimsel üst solunum hastalıklarından grip ve soğuk algınlığı vakalarında artışlar görülmeye başladığına dikkat çeken Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, Covid-19, grip (influenza), soğuk algınlığı ve RSV virüslerinin birlikte dolaşımda olmasının belli risk grupları için istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebildiğini söyledi.
VİRAL ENFEKSİYONLAR HIZLA BULAŞIYOR
Son 2 aydır viral enfeksiyonların hızlı bulaştığını ve uzun sürdüğünü ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, “Bu hastalıkların artışı Aralık ayında beklenirken bu yıl erken başlayarak Ekim’de yaygınlaştı; mevsiminden önce görülmeye başlandı. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan etkenler içinde Covid-19, grip (influenza) ve diğer nezle yapan virüsler var. Başta çocuklar olmak üzere, kapalı ortamda çalışanlar, çocukların aileleri oldukça fazla etkilendi” diye konuştu.
TESTLER YANILTICI OLABİLİYOR
Semptomların benzerlik gösterdiği ve testlerin zaman zaman yanıltıcı olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Akyol, “RSV dediğimiz virüs daha çok küçük bebeklerde, özellikle alt solunum yollarına yerleşip ağır tablolara ve hatta ölüme neden olabilirken, üstte bahsettiğimiz diğer virüsler ise yetişkinlerde bu yıl ağır seyrediyor ve uzun sürüyor. Virüslerin belirtileri birbirine karıştı ve semptomlardan neyin grip, neyin RSV ya da Covid-19 olduğunu anlamak çok zorlaştı. Ekim'den beri ülke genelinde çok ciddi erken başlayan viral solunum yolu enfeksiyonu salgınları söz konusu, semptomlar benzerlik gösterdiği için yapılan testler de zaman zaman yanıltıcı olabiliyor” ifadelerini kullandı.
HASTA ÇOCUKLAR OKULA GÖNDERİLMEMELİ
Söz konusu hastalıktan korunmak için önerilerde bulunan Uzm. Dr. Özkan Akyol, “Covid-19 pandemisinde vitamin kullanımı çok artmıştı fakat şu anda vitaminler de iş görmüyor. Bu nedenle beslenmemize mutlaka dikkat etmeli, sağlıklı besinler tüketmeli ve abur cuburdan uzak durmalıyız. Özellikle sınıflar, toplu taşıma ve kalabalık iş ortamları sürekli havalanmalı, tekrar maske kullanımına dönülmeli. Şu anki hastalıklar tablosunda gözlemimiz çok hızlı yayıldığı ve ağır- uzun seyrettiğidir. Bu yüzden hasta hisseden kişiler topluluktan mutlaka uzak durmalıdır. Hasta çocuklar okula gönderilmemelidir. Yeni bir hastalık kapımızı çaldı, önlemler sıkı alınmalıdır. Çocuklar ve yetişkinler uzmanlara danışmadan ilaç kullanmamalı, mutlaka doktor muayenesi yaptırılmalıdır” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.