Emekli İmam-Hatip Lisesi Öğretmenlerinden, Çarşamba’da ikamet eden ve aslen Erzurum’lu olan Turan ÇİNİCİ’nin; hasbi düşüncelerle bir çok hayri ve vakfi hizmetleri yürüttüğünü biliyoruz. Cami ve Kur’an Kursu inşaatlarına yaptığı katkı ve gençlerin yetişmesi, yaşlıların yeşermesi için haftalık ve aylık sohbetler düzenlediğini bilmeyen yoktur. Bizim de zaman zaman konuşmacı olarak katıldığımız bu sohbet programlarına her yaş ve eğitim grubundan, her toplum katmanı vatandaşların katılması memnuniyet vericidir. Birlikte Umre yaptığımız Turan ÇİNİCİ hocanın; emekli olmasına rağmen, yüksek bir enerjiye ve bu enerjinin oluşturduğu heyecana sahip olduğunu bizzat kol kola girerek görmüştüm.
Koronavirüs nedeniyle insanımız bunalmaya başladığı bu günlerde; toplumun moralize olması, ruhen rahatlaması ve ibadet hayatına da katkıda bulunmak üzere Turan ÇİNİCİ hoca bir gelenek başlatmak istemiş ve bizimle de istişare ederek, başlatmak istediği geleneğin startını vermiştir. Erzurumlu olan Turan ÇİNİCİ hoca; memleketinde yaklaşık beş yüz yıldır devam eten “1001 HATİM” geleneğinin Samsunda da başlatılmasını planlamış, yapılan istişareler sonucu “1071 HATİM” adını verdiği bir sloganla Regaib Gecesi süreci başlatmıştır. Kadir gecesi okunan hatimlerin duasının yapılmasını planladığı bu süreçte sayının sembolik olduğunu ve sloganik bir isimlendirme olduğundan bahisle de, herkesin istediği kadar hatim okuyabileceğini belirtmiştir.
Tüm Samsuna ve Samsun dışında yaşayan Samsunlulara yaygınlaştırılan bu programın gerekçesi; “Doğal afetlerden, Salgın hastalıklardan ve bütün kötülüklerden, başta Samsunu ve İlçeleri olmak üzere, ülkemizin ve milletimizin korunması” olarak tarif edilmiştir. Okunan hatimlerle ilgili bilgilendirmenin Turan ÇİNİCİ’nin 0505 581 50 05 numaralı telefonu üzerinden kendisine yapılmasını, birliğin sağlanması bakımından istenmektedir. Gelecek yıllar için bir prova niteliği de taşıyan bu programın, ilimiz için faydalı bir süreç oluşturacağını düşünüyoruz. Hem birliğin sağlanmasına, hem de Kur’an kıraatinin yaygınlaşmasına sağlayacağı katkı bakımından söz konusu program önem arz etmektedir. Samsun ismiyle markaya dönüşecek bir uygulama olacağı kanaatini taşımaktayız.
Kur’an-ı Kerimle olan ilişki; ibadette okunması, metninin kıraat edilmesi ve anlamının bilinmesi olarak tanımlanmaktadır. Her birisi de Müslümanın Yaratanla olan ilişkisine katkı sağlamaktadır. Özetle de; Yaratanın istediği ve emrettiği yaşam şekli Kur’andan öğrenilmekte, metninin kıraatiyle de insan ruhu kemale ermektedir. Kur’an hatmiyle ilgili olarak bir çok Peygamberi mesaj vardır. “Kur’an okuyana meleklerin istiğfarda bulunması, Kur’an okuyanın duasının kabul olması, yapılan bu güzel amel karşılığı olarak Cennetten nimetler lütfedileceği, cihat sevabının verileceği, şeytanın Kur’an okuyana musallat olamayacağı” gibi bir çok Peygamberi mesaj; Müslümanların Kur’an okumasına teveccühü sağlamaktadır.
Kur’anın okunması anlamına gelen “Hatim Yapmak” milletimizin önemli gelenekleri arasındadır. Ramazanlarda mukabele geleneği ile formatlaşan “Hatim Yapmak” ameliyesi, yazımıza konu olan bu ve benzeri programlarla; yılın her gününe yaygınlaştırılmakta, böylesi bir amaçla Kur’anın okunmasına vesile olunmaktadır. “Kur’anı Kerimin okunduğu ortamlara rahmet melekleri iner ve o toplumda yapılan dualar Allah tarafından kabul edilir” anlayışından hareketle milletimiz; Kur’an kıraatini vazgeçilmez bir amel olarak sürekli yaşatmıştır. Söz konusu “1071 Hatim” programını da, bu anlamlı buulmaktayız.