TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Samsun Şube Başkanlığı açıkta, sokaklarda ve semt pazarlarında satılan bazı gıda ürünlerinin hijyenik koşulların yetersizliği ve ürünlerin bileşimlerinin zehirli madde üreten mikroorganizmaların gelişimine uygun olması sebebiyle hastalıklara ve zehirlenmelere davetiye çıkarabileceği uyarısında bulundu.
Yapıaln açıklamada Gözümüzle gördüğümüz bozulmuş ürünü tüketmeyiz ve bu nedenle olası zehirlenmelerden korunabiliriz. Fakat bazı mikroorganizmalar ürünü bozmadan sağlığımızı etkileyebilmektedir. Bu sebeple saklanma koşulları, satış koşulları ve hijyenin önemi özellikle sokakta satışa sunulan ürünlerde daha da önem kazanmaktadır. denildi.
Açıkta satılan yiyecek ve içeceklerin getirdiği tehlikelere dikkatçekilirken sokak sütçülerinin kendi ineklerinin sütünü ya da rastgele temin ettikleri sütü genellikle soğutulmamış olarak bidonların içerisinde mahalle mahalle dolaşıp sattığını anımsattı. Bu kişilerin çoğunluğunun özellikle yaz aylarında her hangi bir soğuk ortam yaşatmadan sattıkları sütün kesilmemesi içine soda, hipoklorit vb. yabancı maddeler koyarak halkın sağlığıyla oynadığını vurgulayan Var, Mümkünse sokak sütü, taze peynir gibi ürünleri sağlık açısından risk taşıdıkları için tercih etmemeliyiz. Alınıyorsa da; süt iyice kaynatılmalı ve en geç iki gün içinde buzdolabında muhafaza edilerek, taze peynir ise ancak en az üç ay salamurada soğukta beklettikten sonra tüketmeliyiz. uyarılarında bulunuldu.