Hayatın bağlaması

Samsun'da 14 yıldır müzik sektöründe faaliyet gösteren Samsun Saz Evi, bugüne kadar bir çok müzisyen yetiştirmenin haklı gururunu yaşıyor.

1947 yılı'nda Samsun'un Terme ilçesinin Beşikli Köyü'nde, dokuz çocuklu çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Şerafettin Yüksel, Saadet Caddesi üzerinde ve 14 yıllık bir geçmişe sahip olan Samsun Saz Evi'nin temellerini, henüz onyedi yaşında iken atmış. Sırtında sattığı mısırların parasıyla satın aldığı bağlamasının, kendisini halk müziğine bir daha bırakmamak üzere tutturmasıyla başlayan bu serüveni şimdilerde Evli ve dört çocuklu bir aile reisi olarak sürdüren Yüksel, 64'lü yıllarda en büyük sorunlardan bir tanesinin, elinde bağlama ile görünmemek için verilen bir mücadele olduğunu, bu günlerde gülerek anlatıyor.


BAĞLAMA ÇALANDAN ADAM OLMAZ
60'lı yıllarda insanların elinde bağlama ile dolaşan kişiler için "Bundan adam olmaz" damgasının yapıştırıldığını söyleyen Yüksel, "Bizi anlamamışlardı o zamanlar. Ama şimdi bakın, akşamları herkes türkü kafelere koşuyor. Müzikli ortamların farkını ve dahası müziğin insan üzerindeki etkilerini anlamaya başladılar. Aslında biraz geç bile kalındı. Bugün buraya gelip herhangi bir enstruman almak isteyen müşterilerimizin yüzde doksanı gençlerden oluşuyor. Bu da bizi mutlu ediyor" diye konuştu


BABAM SAZIMI KIRINCA SAATLERCE AĞLADIM
Küçük yaşta çiftçilikle uğraşırken sırtında sattığı mısırların parasını biriktirerek büyük bir heyecanla aldığı bağlaması bir gün babası tarafından kırılınca, saatlerce ağladığını ifade ederken o günlere doğru bir yolculuk yapan ve duygu dolu anlar yaşayan Yüksel, "Şimdiki gençler biraz daha şanslı. İstediği her şeyi her yerde bulabiliyor. Bizim zamanımızda öyle değildi. Gençler bazen buraya geliyor ve 'Ben ne çalabilirim?' diyorlar. Bende onlara 'Şöyle bak etrafına hoşuna giden ne var? 'diyorum. Biz burada müzik okulları için çok gençler yetiştirdik. Hala da devam ediyoruz. Çok kaliteli hocalarımız var" diye konuştu.


DOKUZ DOKTORA BEDELDİR MÜZİK
Dünya çapında müzik ile ilgili gerçekleştirilen bir çok araştırmada elde edilen sonuçların, tamamen İnsan üzerinde olumlu etkilerİ olduğuna da değinen Yüksel, "Müziği iyi anlamak lazım. Şöyle bir bakın, sizi istediğiniz zaman duygulandıran, ağlatan, güldüren, hop oturtup hop kaldıran, hatta yemek yerken bile yardımcı olan bir sanat dalıdır müzik. Eline bir kez bir enstrumanı alan kişi artık kolay kolay onu bırakmaz, aslında bırakamaz. En yakın arkadaş ve en iyi dosttur bir müzisyen için sazı" diyerek müziK ile ilgili duygularını ifade etti.
SAMSUN MÜZİK MERKEZİ
Samsun'un ulusal müzik sektöründe ayrı bir yeri olduğunu hatırlatan Samsun Saz Evi İşletmecisi Şerafettin Yüksel, "Türkiye'de nereye giderseniz gidin, müzikal anlamda Samsun'un ayrıcalığını göreceksiniz. Özellikle Ankara ve İstanbul'a gittiğinizde bir meclise girip, Samsun'luyum dediğinizde hemen sorarlar -Ne çalıyorsun? diye. Artık havasından mıdır yoksa suyundan mıdır? bilinmez.''şeklinde konuştu.




KÜLTÜR SANAT Haberleri