Lokma tatlısı, geçmişten günümüze gelen Osmanlı ve Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olarak halen yapılmaya devam eden bir tatlıdır.
Öyle ki; başka kültüre sahip ülkeler ve toplumlar da lokma tatlısını Türklerden görerek mutfaklarına dâhil etmiş böylelikle sürekli yaptıkları ve sevdikleri bir tatlı olarak tüketmeye devam etmişleridir. Osmanlı saray mutfağının önde gelen ve en lezzetli tatlılarından biri olarak bilinen lokma, özel günlerde ev sahiplerinin misafirlerine sunduğu veya hayır yapmak isteyen kişilerin halk için döktürüp ücretsiz bir şekilde dağıtım yaptırdığı tatlı olarak bilinir ve kullanılır.
Lokma tatlısını evde yapabileceğiniz gibi hayır lokması gibi lokmacılara da yaptırabilir ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Profesyonel lokmacı olarak hizmet veren işletmeciler kesinlikle lokmanın yapılış aşamalarının her birini titizlikle uygulayarak eşsiz tatlar ortaya çıkarırlar.
Yılların verdiği tecrübe ve profesyonel ellerden çıkan sıcak ve tam kıvamında şerbeti ile yapılan tatlının elbette evde yapılanlardan daha lezzetli olması beklenir. Özellikle tecrübeli lokmacı ustaları tarafından tüketime sunulan tatlıların eşsiz lezzeti uzun süre hafızalardan silinmeyecek kadar güzeldir.
Hayır Lokması Nasıl Yapılır?
Bazıları için lokma çok kolay bir tatlı gibi görünse de kıvamını tutturmak oldukça zor ve profesyonellik isteyen bir iştir. Dışının çıtır çıtır olması ve içinin ise tam pişmiş ve yumuşak olması gerekir. Kızartma yaparken dikkat edilmesi gereken, çift yağda kızartma ve hamurun istenilen derecede kabarmasını sağlayan yöntemler titizlik ile uygulanmalıdır. Tüm bu ayrıntı ve ustalık isteyen işlemler tabi ki ev koşullarında amatör olarak yapılması zor aşamalardır. Yıllardır kendini bu mesleğe adamış ustalar ve tatlıcılar elbette en ideal sıcaklık ve pişirme zamanlarına hâkim olarak tatlı yapım aşamalarını bilirler. Lokma döktürme fiyatları ise lokmanın çeşidi ve adetine göre değişkenlik göstermektedir.
Kızartma yağlarının periyodik zamanlarda düzenli olarak değiştirilmesi ve hijyen kurallarının hepsine harfiyen uyulması gerekir. Hem yağ hem şerbet kullanılan tatlılarda, temizlik de hamurun kıvamı ve pişirilme hususları kadar önemlidir. Zamanında sık sık değiştirilmeyen ve eski yağ ile hazırlanan lokmalar, hem sağlık açısından uygun olmayacak hem de lezzetleri taze yağda kızartılan gibi hafif ve yedikçe yedirten bir lezzete sahip olmayacaktır.
Lokma tatlısı yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları özetle sıralamamız gerekirse; yağda pişirme süresi, sık sık kızartma yağının değiştirilmesi, hamurun kıvamının doğru ayarlanması, çift aşamalı kızartma işlemi yapılması ve her zaman en önemli olan temizlik ve hijyen kurallarının aksatılmadan yapılması olarak belirtilebiliriz.
Ayrıca lokmacı personellerinin, mutfakta kullanacakları iş kıyafetlerinin günlük kıyafetler ile aynı olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Mutfakta çalışırken herhangi bir olumsuz duruma sebebiyet vermemek açısından ve hijyenik ortamlarda üretim yapabilmek için bone, eldiven, önlük gibi kıyafetler giyilmelidir. Ortam ve çevre temizliğine de dikkat edilmesi gerekir.