"Hayvandan insana 200’den fazla hastalık bulaşıyor"

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullahi Hassan, hayvandan insana 200’den fazla hastalığın belirterek, bunlardan en önemlisinin kediden geçen mikrobik hastalıklar olduğunu kaydetti.

Adana Tabip Odası ile Adana Veteriner Hekimler Odası işbirliği ile ‘Evcil Hayvan Hastalıkları, Hayvandan İnsana, İnsandan Hayvana Bulaşan Hastalıklar’ konulu panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Suntur’un yaptığı panele Adana Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Ayna ile Adana Tabip Odası’ndan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullahi Hassan konuşmacı olarak katıldı.

Hayvandan insana bulaşan 200’den fazla hastalık bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Abdullahi Hassan, evcil hayvanlardan insana bulaşan en önemli hastalığın kediden bulaşan ve gebelerde düşüğe neden olan Toksoplazmosis denilen mikrobik hastalık olduğunu kaydetti. Bu hastalığın gebelerdeki düşüğün yanında bebeklerde zekayla ilgili problemlere neden olduğunu aktaran Hassan, “Görülen toplum kökenli enfeksiyonların yüzde 60’ı zoonotik (hayvansal) hastalıklar. Bunların bir kaçı ebola virüsü meyve yiyen yarasalardan geçer. Kırım Kango Kanamalı Ateşi keneden bulaşır. Türkiye’de çok nadir görülen ama çok ciddi olan hastalık köpeklerden bulaşan kuduzdur. Bu güne kadar yedi kişi kuduz hastalığına yakalandıktan sonra kurtulmuş ama o yedi kişide soru işaretleri var. Gerçekten kuduz muydu değil miydi halen tartışılıyor. Kuduzdan kurtulan hemen hemen yok gibidir. Kullanılan antibiyotiklere dirençli mikroplar insanlardan hayvanlara geçmektedir. Bunlar da genelde ölümlere sebep olmaktadır.” diye konuştu. 

KEDİ VE KÖPEKLERDE MANTAR TEDAVİSİ ZORDUR
Evcil hayvan hastalıkları hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Erhan Ayna ise hayvan mamalarını kendini ispatlamış iyi markalardan tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ayna, “Kedi ve köpeklerde mantar enfeksiyonları sonbahar aylarında ve bir yaşından küçüklerde daha sıklıkla görülmektedir. Kedi ve köpek mantarı tedaviye inatçı bir mantar türüdür. Kedi ve köpeklerde mantar tedavisi zordur. Gerekirse kılların kesimi ve dezenfeksiyon yapılır. Kuduz hayvanlarının salyasında bulunur ve genellikle ısırma suretiyle bulaşır. Tabii konakçısı olan yarasanın, yağ dokusu ve tükürük bezinde bulunur. Bütün memelilerde koruyucu tedbirler alınmazsa hemen daima öldürücüdür. Kuduz hastalığında ölüm özellikle solunum felci ile olur. Kuşlar veya böceklerde kuduz virüsüne rastlanmaz. Hastalıklı hayvan tarafından ısırıldıktan sonra kas dokusuna giren virüs, önce kas dokusu içinde çoğalır. Daha sonra periferik sinirler aracılığıyla merkezi sinir sistemine ve oradan hızla beyne ulaşır.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ahmet Suntur, katıldıkları için Doç. Dr. Abdullahi Hassan ve Veteriner Hekim Erhan Ayna’ya teşekkür belgesi verdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri