Her 100 bin kişiden 250'si kanser

Medical Park Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Ahmet Başoğlu, Özofagus (yemek borusu) kanserine dikkat çekerek,Ülkemizde ise en fazla Doğu Anadolu Bölgesi'nde tespit edilmiştir.

İnsidansı tespit edilmemekle birlikte her 100 bin kişiden 250 kişi olduğu tahmin edilmektedir.” dedi.

30 yaş altında nadir olarak görülmektedir

Bu hastalığın, 30 yaş altı kişilerde seyrek görüldüğünü söyleyen Başoğlu, “13523 özofagus kanserli hastanın ancak 22'sinde 30 yaş altında tespit edildiği bildirilmiş olmasına rağmen son yıllarda genç yaşlara doğru kayma görülmektedir. Ülkemizde orta yaşta görülme sıklığı artmaktadır. Ortalama yaş 60 olduğunu bildirmiştir.

SEBEP SİGARA VE ALKOL

“ABD ve Batı Avrupa'da özofagus kanserinin en önemli sebebi sigara ve alkol kullanımıdır. Özofagus kanserinin sık görüldüğü diğer bölgelerde beslenme ile ilgili faktörler sigara ve alkolden daha ön plandadır. Hastalar alkol ve tütünü genellikle birlikte kullanmamakla birlikte her ikiside birbirinden bağımsız risk faktörü olarak rol oynamaktadır. Alkolun etkisi sigara ile birlikteliğinde özofagus kanseri riski doz ve süreye bağlı olarak 10 katına kadar çıkmaktadır. Hastaların yaklaşık üçte birinde sıcak yeme içme alışkanlığı ve dengesiz beslenme (sebze ve meyvelerin yetersiz tüketimi ) sözkonusudur. Ayrıca Başoğlu uzun süre özofageal reflü şikayeti olanlar risk grubundadırlar.

HASTALIĞIN BELİRTİSİ: YUTMA GÜÇLÜĞÜ

Sigara ve alkol kullanımının, beslenme düzensizlikleri yanında, genetik ve çevresel etkenlerin bu hastalığın görülmesindeki en önemli etkenler olduğunu belirten Başoğlu, "Hastalıktaki en belirgin işaret yutma güçlüğüdür. Bu başlangıçta yutulan gıdaların yemek borusundan geçerken takılması şeklindedir. Önceden daha çok katı gıdalara karşı iken, zaman içinde hasta su içemez duruma gelir. Hastalık, ve yutulan gıdaların ağıza geri gelmesi, yutma sırasında ağrı oluşması ileri dönemde kilo kaybı, ses kısıklığı ve öksürük gibi belirtiler de gösterir." diye konuştu.

Hastalığın teşhis edilmesi

Hastalığın teşhis edilmesi için yemek borusunun radyografik ve endoskopik ile incelenmesinin yeterli olacağını söyleyen Başoğlu, “Ancak hastalığın boyutu ve yayılım derecesinin anlaşılması amacıyla, bilgisayarlı tomografi, MR ve Positrion Emission Tomografi (PET) gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri