Her 5 kişiden birinde süt hassasiyet var

Uzmanlar, laktoz intoleransının süt şekerinin vücutta emilememesi sonucu oluştuğunu belirterek, laktoz intoleransının süt alerjisiyle karıştırıldığını vurguluyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji Bilim Dalı Çocuk Gastroenterolojisi uzmanı Doç. Dr. Vildan Ertekin, halk arasında süt ya da süt ürünlerine hassasiyet olarak bilinen laktoz intoleransının, Türkiye nüfusunun yüzde 20'sinde görüldüğünü bildirdi. Açıklamasında, ''Halk arasında süt ya da süt ürünlerine hassasiyet olarak bilinen laktoz intoleransı, Türkiye nüfusunun yüzde 20'sinde görülüyor'' ifadesine yer veren Ertekin, hastalığın, laktaz adı verilen enzimin eksikliği veya olmaması durumunda sütün sindirilememesi sonucunda meydana geldiğini kaydetti. Ertekin, süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra, bağırsaklardan emilemeyen süt şekerinin sebep olduğu hastalığın belirtilerinin karın ağrısı, karında kramplar, aşırı gaz ve ishal şeklinde görüldüğünü aktararak, laktoz intoleransı bulunan kişilere süt içirilmesi konusunda ısrarcı olunmaması gerektiğinin altını çizdi. Süt ve süt ürünleri tüketimi halinde, laktozsuz sütlerin tercih edilmesini öneren Ertekin, laktoz intoleransını teşhis etmek için birçok farklı yöntem olduğunu, birkaç gün süreyle laktoz içeren besinlerden uzak durulduktan sonra 2 bardak yağsız süt içilerek evde test yapılabileceğini anlattı. Ertekin, belirtilerin ortaya çıkması halinde bir uzmana başvurarak patolojik testlerin yapılması gerektiğini vurgulayarak, ''Laktoz intoleransı teşhisi konulan hastalar, kendiliğinden süt alımını keser, pek çok kişi 'sütü sevmiyorum onun için tüketmiyorum' der'' ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri