Her şeyin çoğu zarar!

Bazı sebze ve meyvelerin tedavi edici özellikleri var. Ama tükettiğiniz miktar, bu olumlu etkileri yok edecek kadar olmamalı.



Gıdaların yaradan çok zarar getirmemesi için bir uzmandan yardım alın

Sağlığımızı kimyasal ürünler olan ilaçların yardımıyla düzeltmeye çalışırken, doğal yolla gelen sağlığı çoğu zaman unutuyoruz. Sizlere bazı sebze ve meyvelerin sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerinden bahsedeceğim.

Havuç: Potasyum, fosfor, demir, magnezyum ve A vitamini bakımından zengin havucun 100 gr.'ında 30-42 kalori var. İçerdiği anti-oksidanlar nedeniyle akciğer, meme, gırtlak, mesane, kalınbağırsak, prostat ve yemek borusu kanserlerine yakalanma riskini düşürüyor. Havucun kandaki kolesterol düzeyini düşürdüğü de saptandı. Yüksek oranda lif içerdiği için kabızlık şikayetlerini azaltıyor. Havucu çiğ olarak kabuklarıyla tüketmek en doğrusu çünkü içerdiği vitaminlerin çoğu kabuğun hemen altında.
Brokoli: İçerdiği kalsiyum nedeniyle kemik erimesi riski olanlara faydalı. Birçok kanser türüne karşı koruyucu özelliği bulunuyor. 'Indole' maddesi sayesinde meme kanserine neden olan östrojen hormonundaki dengesizlikleri azalttığı tespit edildi.
Ceviz: Bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleriyle Chinon Juglon adlı aktif maddeyi içeren cevizin yapraklarıyla kabukları, kansızlığı gideriyor. İshali azalttığı ve şeker hastalığında dengeleyici rol oynadığı biliniyor.
Çilek: En önemli etkileri arasında; diş etlerini güçlendirmesi ve diş tartarını önleyerek ağız kokularını azaltması geliyor. C vitamini deposu çileğin, yüksek tansiyon ve kolesterolü düşürücü etkisi var.
Domates: C ve E vitaminleriyle potasyum bakımından zengin. Çok az tuz barındırdığı için yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor ve vücudun su tutmasını engelliyor. Beta karoten maddesine yakın olan likopen içeriyor. Likopen doğal bir anti-oksidan madde olarak kalp hastalıklarına ve özellikle prostat kanserine karşı koruyucu etkiye sahip. Haftada en az iki kez domates yiyen erkeklerde prostat kanserine yakalanma riski önemli ölçüde azalıyor.
Enginar: Faydaları saymakla bitmeyen mucizevi bir sebze. Kandaki üre ve kolesterol miktarını düşürdüğü saptandı. Enginarın içerdiğindeki cynarin maddesi, hücrelerin hasar görmesini engelliyor. Araştırmalarda karaciğerle safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağı vücuttan atılmasını sağlıyor. İçerdiği fiber, magnezyum, folat ve C vitamini, yaşlanmanın belirtilerini azaltıyor.
Maydanoz: Enginar gibi karaciğer dostu bir sebze. Karaciğer metabolizmasında rol alan enzimlerin üretimini artırıyor, hepatit denilen karaciğer iltihaplanmasını yavaşlatıyor. Maydanozda bulunan apiol maddesinin damarları genişletici ve ateş düşürücü özelliği var. Tansiyon düşürücü etkileri de biliniyor. Ancak kalsiyumu bağladığı için kemik erimesi olan hastaların kullanması önerilmiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri