Her yaşta düzgün dişlere sahip olmak mümkün

Medical Park Samsun Hastanesi doktorlarından Ortodontist Uzm. Dr. Dt. Betül Uzun Ortodonti hakkında bilgi verdi. Betül Uzun yaptığı açıklamada “ Ortodonti Dişsel düzensizliklerin çene ve yüz uyumsuzluklarının teşhis ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği

ORTODONTİK ANOMALİLERİN SEBEPLERİ NELERDİR?
Çenelerin konumundan kaynaklanan bozuklukların genellikle genetik faktörlere bağlı olduğunu belirten, Betül Uzun “Bazen bireyler çene kemiği büyüklüğünü ebeveynlerden birinden, diş büyüklüğünü de diğer ebeveynlerden alırlar, eğer çene büyük diş küçükse dişler aralıklı olur. Çene kemiği küçük ve dişler büyükse dişler sığmaz ve çapraşıklık olur. Böyle durumlara "çapraz irsiyet" denilir. Bazen kötü alışkanlıklarda ortodontikanomalilere sebep olur. Kötü alışkanlıkları şöyle sıralayabiliriz: sürekli yalancı emzik ya da biberon kullanma, yutkunma esnasında dilin dişler arasına girmesi, kalem silgi ısırma ve bunun gibi alışkanlıklar sonucunda dişler ters kuvvetlere maruz kalıp pozisyon değiştirebilirler.”diye konuştu.
Erken süt dişi kayıpları, süt dişlerinde görülen yaygın çürükler ya da dişlerinin normal boyutlarına sadık kalınmadan yapılan kötü dolgularında çapraşıklığa sebep olacağına değinen Medical Park Samsun Hastanesi doktorlarından Ortodontist Uzm. Dr. Dt. Betül Uzun “ Bu durumun en büyük sonucu ağızda en son çıkan köpek dişlerine yer kalmayıp bu dişlerin yukarıdan gelerek çirkin görünmesidir. Aynı şekilde altta ise en son çıkan diş daimi 2. küçük azıdır. Daimi 2. küçük azı dişlerinin yer bulamaması sebebiyle bu dişlerde sıklıkla dile doğru ya da bazen yanağa doğru ağızda yer alırlar. Bazen de ağızda en son çıkan dişlerin yerleri çok kapandıysa bu dişler gömük kalabilirler” dedi.
ORTODONTİK TEDAVİNİN (TEL TEDAVİSİ) HEDEFLERİ NELERDİR?
Dişlerde olan çarpıklığın her yaşta estetik bir sorun olduğunu vurgulayan Dt. Uzun “Fakat sadece estetik bir sorun değildir. Fonksiyon ve hijyen de bu durumdan direk etkilenir. Ortodontik tedavi, dişlerdeki çapraşıklığı çeneler arasındaki uyumsuzluğu düzelterek; sadece estetiğe yönelik olmayıp, ileride olması muhtemel çürük, dişeti hastalıkları ve alt çene eklemindeki problemleri de önler. Ortodontik tedavinin asıl hedefi alt ve üst dişleri özellikle arka bölgede maksimum temasa getirerek kaliteli bir çiğneme fonksiyonu sağlamak, böylece alt çene ekleminin sağlığını korumaktır. Bunun yanı sıra ortodontik tedavi ile ağız hijyenine katkıda bulunmak ve estetiğin sağlanması sonucunda hastanın toplum içinde kendine olan güvenini arttırarak psikolojik destek sağlamakta amaçlanır.” diye konuştu.
ORTODONTİK TEDAVİ HANGİ YAŞLARDA YAPILIR, TEDAVİNİN SÜRESİ NE KADARDIR?
Ortodontist Uzm. Dr. Dt. Betül Uzun “Çenelerin konumundan kaynaklanan bozukluklar (ortopedik bozukluk) büyüme gelişim döneminde tedavi edilirken, çenelerin normal olduğu sadece diş diziliminden kaynaklanan bozukluklar her yaşta tedavi edilebilir. Ortodontik bozukluğun şiddetine, hastanın yaşı ve uyumuna bağlı olarak 6 ay ile 3 yıl arasında (ortalama 1,5 - 2 yıl) değişebilir.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri