Sağlıklı yaşamın, her insanın doğumuyla birlikte elde ettiği ve insan olmaktan dolayı kazandığı bir hak olduğunu belirten Aydın, " Sağlık; yalnızca bireyin vücudunda hastalık ve engelin olmayışı değil, kişinin fiziken, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik halinde olmasıdır. Sağlıklı yaşam hakkının korunması, insan sağlığının önemi ve bu konuda bilincin artırılması amacıyla, Birleşmiş Milletlere üye olan tüm ülkelerde olduğu gibi Ülkemizde de, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü, 7-13 Nisan tarihleri arası da, Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır.Dünya Sağlık Örgütü her yıl güncel bir konuyu gündeme taşıyarak, çözüm yolları ve önerileriyle tüm dünyada bilgilendirme etkinliklerinin yapılmasını teşvik etmektedir. Hafta boyunca düzenlenen etkinlikler ile toplumun ihtiyaçları doğrultusunda, sağlıkla ilgili bilgilerin geniş halk kitlelerine ulaştırılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, bireylerin sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmeleri, hastalanmadan gerekli tedbirleri almaları hedeflenmektedir. " dedi.
BU YILKİ TEMA HİPERTANSİYON
Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen bu yıl ki temanın Hipertansiyon (Yüksek Kan Basıncı) konusu olduğunu belirten Aydın, "Kan dolaşımının sağlanması için bir basınç gereklidir. Bu basıncın normalden fazla olmasına hipertansiyon denir. Hipertansiyon tanısı için büyük ve küçük tansiyondan birisinin normalden yüksek olması yeterlidir. Hipertansiyon toplumumuzda çok yaygın olmasının yanı sıra, kalıcı sakatlık ve ölüm nedeni olan toplumsal bir sorundur. Toplumdaki 5-6 erişkinden birinde kan basıncı yüksekliği vardır. Hipertansiyon değişik böbrek, kalp, damar hastalıklarına, felçlere ve görme kaybına yol açabilir. Tuz tüketiminin fazla olduğu toplumlarda, kan basıncı yüksekliğine daha sık rastlanır. Hipertansiyonun başlıca belirtileri baş ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, yorgunluk, burun kanaması, yol yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, gece uyurken uykudan kalkıp idrar yapma ve bacaklarda şişliktir. Kan Basıncının çok yükseldiği durumlarda, çift görme, dilde peltekleşme, yüzde veya vücutta karıncalanma olabilir. Bu belirtilerin hiçbirisi hipertansiyona özgü değildir, başka hastalıklarda da izlenebilir. " diye konuştu.
YAŞAM DÜZENİNİZİ DEĞİŞTİRİN
Bazı hastalarda hipertansiyonun yukarıda sayılan belirtilerinin olmadığını ifade eden Aydın, " Bu hastalarda hipertansiyon tanısı, sadece kan basıncı ölçümü ile mümkündür. Bu nedenle hipertansif olmasa bile tüm hastalar, yılda en az 1-2 kez kan basıncını ölçtürmelidir. Hipertansiyonun nedeni, çoğunlukla bilinen bir hastalığa bağlı değildir. Yüzde 5-10 hastada ise hipertansiyon başka bir hastalığa bağlıdır (sekonder hipertansiyon). Hipertansiyona yol açan hastalıkların önemli kısmı böbrek kaynaklıdır. Endokrin (hormonal) sebepler ise önemli diğer bir grubu oluşturmaktadır. Hipertansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır.Hipertansiyon zamanında teşhis edilip, uygun şekilde tedavi edilirse, yukarıda sayılan hastalıklar ve bunlara bağlı ölümler önlenebilir. Hipertansiyon tedavisinde temel amaç, hedef organ hasarını önleyerek sakatlık ve ölümleri azaltmaktır. İlaçsız tedavi yani yaşam düzeninin değiştirilmesi, kan basıncı yüksekliğini kontrol etmenin yanısıra hipertansiyonunun önlenmesinde de yararlıdır. Hastalar, ilaçsız tedaviyi kesinlikle ihmal etmemelidir. Şişmanlık, şeker hastalığı veya kanında yağı yüksek (hiperlipidemi) olan hastalarda, yaşam düzeninin değiştirilmesinin önemi daha da artar. Yaşam düzeninin değiştirilmesi, hipertansiyonu tek başına kontrol edebileceği gibi ilaç gereken durumlarda, ilaç dozunun azaltılmasına da olanak sağlar.Düzenli aerobik egzersiz kilo kaybını hızlandırır, kan basıncı kontrolünü kolaylaştırır. " şeklinde konuştu.
Samsun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın açıklamasını şöyle tamamladı: "Sigara kesinlikle bırakılmalıdır. Her sigara, kan basıncını anlamlı derecede yükseltir. Unutmayalım ki, Sağlığı koruma, en iyi tedavidir. Sağlık Günü ve Sağlık Haftası nedeniyle herkesi, sağlığın korunması ve daha sağlıklı bir topluma ulaşılması yolunda gereken duyarlılığı göstermeye çağırıyor, sağlık bilincinin en üst düzeyde olduğu bir toplum olmayı temenni ediyorum. Hepinize sağlıklı ve mutlu bir ömür dilerim."