Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte yaşlılarda görülmekte olan müzmin (kronik) hastalıklar, en sıklıkla da yüksek kan basıncı hastalığı da diyebileceğimiz hipertansiyon gün geçtikçe artmakta ve önem kazanmaktadır diyen Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Volkan Konya, "Ülkemizde yapılan bilimsel bir çalışmada yaşlılarda hipertansiyon görülme oranı %75,1 olarak saptanmıştır. Bu nedenle hipertansiyon hastalığı olan hastaya nasıl yaklaşmamız gerektiği hususu oldukça önem kazanmıştır.''dedi
TANSİYON ÖLÇÜMÜ DÜZGÜN YAPILMALI
Bir hastanın hipertansiyon açısından değerlendirilmesi esnasında tansiyon ölçüm aletinin manşon, yani kolu saran kısmı uygun olmalı, her iki koldan da tansiyon ölçümü yapılmalı ve yüksek olan koldan tansiyon takibi yapılmalıdır. Özellikle yaşlı hastalarda daha sık görmeye alıştığımız beyaz önlük hipertansiyonu (yani, hastanede doktor veya hemşire tarafından özellikle heyecanlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan yüksek kan basıncı durumu) önemli bir durumdur ve yaklaşık %15-25 oranında karşımıza çıkmaktadır. Bunun önüne geçmenin ve yanlış hipertansiyon olarak değerlendirmenin engellenmesi ancak ambulatuvar kan basıncı ölçümü dediğimiz 24 saat kan basıncı monitörizasyonu ile mümkün olmaktadır." dedi.
HASTANIN TÜM DEĞERLERİNE BAKILMALI
Dahiliye Uzmanı Dr. Volkan Konya, " Hastalıkla ilgili hasta ile konuşurken sorulacak sorularda bu durumun ne zamandır devam ettiği, şiddeti, kullanmakta olduğu ilaç veya ilaçlar, herhangi bir ek hastalık varlığı ve diğer kalp hastalığı risklerinin var olup olmadığı sorgulanmalıdır. Hastanın fizik muayenesi esnasında kalp muayenesi, bir damar hastalığının varlığının değerlendirilmesi, göz muayenesi ve böbreklerin durumu incelenmelidir.
Laboratuar incelemelerinde organ hasarı olup olmadığı ve kolesterol değerleri, şeker hastalığı gibi kalp hastalığının risk faktörlerinin varlığı açısından bakılması önemlidir. İdrar tetkiki, kanda elektrolit düzeyleri, böbrek fonksiyonları, kan yağları, açlık kan şekeri, HbA1c ölçülmelidir. Her hipertansiyonlu yaşlı hastada kalp grafiği (EKG) çekilmelidir." diye konuştu.
YAŞAM TARZI ETKİLENİYOR
uygulanacak tedavi hakkında da bilgiler veren Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Volkan Konya, "Herhangi bir hasar yaratmamış hipertansiyonda kan basıncının olmasını hedeflediğimiz değer 140/90mmHg altında olmasıdır. Yaşam tarzı değişikliği yaşlılarda gördüğümüz hipertansiyonda ve hafif hipertansiyonun tedavisinde önemlidir. Sigaranın bırakılması, fazla kiloların verilmesi, stresin azaltılması, tuz alımının kısıtlanması, fiziksel aktivitenin arttırılması önemlidir. Bu değişikliklerin gerçekleştirilmesi hipertansiyon için kullanmamız gereken ilaç dozlarının da azalmasına vesile olur. Bunlar içerisinde en önemli olanı ise tuz alımının kısıtlanmasıdır. Yine günlük meyve ve sebzeden zengin bir diyetle potasyum alımının arttırılması kan basıncının azalmasına yardımcı olur. Alkol alımı eğer günde 2gr'dan fazla ise bu da tansiyon yükselmelerine sebep olacaktır.İlaç seçerken en düşük dozda başlanılmalı ve takibe göre yavaş yavaş doz artımına gidilmesi uygun bir yaklaşımdır. İkili ilaç kullanımı daha sık tercih edilmektedir. Gerektiği takdirde tedaviye 3. ve hatta 4. ilaç da eklenebilir. Özellikle yaşlı hastalarda ilaç kullanımına karşın kan basıncı düşüklüğü yeteri kadar sağlanamazsa, ilaç uyumunda bir bozukluk olabileceği, vücutta sıvı fazlalığı, ağrı kesici özellikli anti-enflamatuar ilaçlarının fazla miktarda tüketilmesi, kafein kullanımı, antidepresan ilaçlar gibi ilaç etkileşimlerinin varlığı sorgulanmalıdır." diye konuştu.