Hospital Park Grup Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Sedat Ocak, değişik hastalıklara yol açan ve erken tedavi edilmediği zaman kötü sonuçlar doğuran "Hipertiroidi" hakkında bilgi verdi.
Tiroid bezinin normalden çok çalışarak aşırı miktarda tiroid hormonu üretmesine hipertiroidi isminin verildiğini belirten Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Sedat Ocak, "Elleriniz titriyor, isteseniz de hareketli olamıyorsanız, huzursuzluk hissediyorsanız, sık idrara çıkıyorsanız, saç dökülmeniz varsa, ağzınız kuruyor ve çok yemek yemenize rağmen kilo veriyorsanız, çabuk yoruluyorsanız, çabuk sinirleniyorsanız ve çevrenize bağırıp çağırıyorsanız sizin de tiroid beziniz fazla çalışıyor olabilir. Hastalarımızın bu saydığımız belirtileri gösteren bir şikayeti var ise tedavi için çok geç kalmadan mutlaka bir genel cerrahi uzmanına muayene olması gerekmektedir" dedi.
Hipertiroidi'nin tedavi yöntemleri
Hipertiroidi'nin, tiroid bezinden aşırı derecede tiroid hormonu (T4 ve T3) salgılanmasıyla meydana gelen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Sedat Ocak, "Bu rahatsızlığın tanısı için kanda tiroid hormonlarına ve TSH düzeyine bakılır. Eğer tiroid hormonu seviyesi yüksek, TSH düşük ise hastaya hipertiroidi teşhisi konur. Hipertiroidi, ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere üç şekilde tedavi edilir.
Hastalığın ilaçla tedavisinde amaç, tiroid hormonlarını normal seviyeye indirmektir. İlaç tedavisi sık sık yapılan kontrollerle beraber genelde 9 ay - 1 yıl sürer. Hormonların normal seviyeye gelmesinden sonra, bu tedaviye başlanır. Tedavi özellikle sıcak nodülü ve hormon yüksekliği olan hastalarda tercih edilir. Eğer hastada guatr büyükse ya da çapı büyük olan bir sıcak nodül bulunuyorsa genelde cerrahi operasyon önerilir. Hastanın hormonları ilaç tedavisiyle normal seviyeye getirildikten sonra, ameliyatla tiroid bezinin bir bölümü ya da tamamı alınır." diye konuştu.
Tuz tüketimine dikkat
Hipertiroidi rahatsızlığı olan hastalar nelere dikkat etmelidir? sorusuna ise cevap veren Hospital Park Grup Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Sedat Ocak, "Hipertiroidili hastalar; iyotlu tuz tüketmemeli, Sigara içmemeli ve Kendilerini sürekli izlemeli, farklılık sezerlerse doktora başvurmalıdır.
Hipertiroidi hastalığı tedavi edilmediği takdirde, hastada kilo kaybı devam eder, kalpte ritim bozukluğu, kalp yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi, şok ve ölüm oluşur. O nedenle, hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır." diyerek sözlerine son verdi.