İlkadım Müftüsü Sayın Yahya POLAT hocamız, ilçeye atanalı yaklaşık üç yıl oldu. Kurucu Müftüyü saymazsak İlçenin ikinci Müftüsü. İlk İslami eğitimini medresede almış, Arapça’yı da iyi bilen bir din adamı sayın müftümüz. Diksiyonu güzel, hitabeti anlaşılır, bilgisi ikna edicidir sayın hocamızın. Zaman zaman televizyon programıma sohbet konuğu oldu ve doyurucu programlar yaptık kendisiyle. Birkaç defa da başarılı hizmetlerini konu ettik gazete köşe yazılarımızda.
Sayın müftümüzü “Hizmete Aşık Bir Din Adamı” olarak tarif edersek maksadı aşmış olmayız. Konu, topluma hizmet ve eğitim olunca, sayın müftümüzün bir saati bile gecikmiş bir hizmet sunumu olarak gördüğüne şahit olmuşumdur. Karadeniz insanın geleneğine, örfüne, yaklaşımına ve anlayışına yabancı olmasına rağmen çok kısa zamanda adapte oldu Samsuna ve İlkadım halkına sayın hocamız. Yaklaşık 350 bin nüfusa sahip İlkadım ilçesi Samsunun en büyük merkez ilçesi. Bu durum, hizmeti zorlaştırıyor bazen. Diğer merkez ilçeler küçük yerleşim birimlerinden ilçeye dönüşürken, İlkadım ilçesi eski Samsun İl’inin ilçeye dönüşmesiydi ki, hala buna alışmış değil samsun halkı ve bürokrasisi. Bu olumsuzluklara rağmen sayın müftümüz hizmet ve eğitim aşkıyla, İlkadım halkının hizmetine koşmaktadır. Maksadımız sayın müftüye iltifatlar sıralamak değildir. Kim yaparsa yapsın, şahit olduğumuz başarılı ve faydalı hizmetleri bir köşe yazarı olarak okurlarımızla paylaşmak herhalde vicdani görevimiz olsa gerek.
Geçen yıl bu zamanlar, Samsun Altı Nokta Körler Derneği eski başkanı Ufuk GÜRBÜZ abimiz, yaklaşık 10-15 görme özürlü arkadaşıyla birlikte Kur’an-ı kerim okumayı öğrenmek istediklerini belirterek, bunun için bir kurs açılması konusunda yardımcı olmamı istedi benden. Kendisini alarak sayın müftümüzün yanına gittik ve konuyu arz ettik. Daha çaylarımız bile gelmeden, sayın müftümüz Ankara’yı aradı, görme özürlüler için kabartma yazılı Kur’an-i Kerim siparişlerini verdi. Personeline de talimat vererek Ulugazi Camiinin alt katının bu eğitim için uygun hale getirilmesini istedi. Ufuk abimize de gelecek hafta eğitime başlamalarını, bürokratik işlerin bu süreçte başlayıp devam edeceğini belirtti. Bu kurs yaklaşık dört–beş ay sürdü. Görme özürlü bu arkadaşlar Kur’an-ı Kerimi inzal olduğu şekliyle okumayı öğrendiler bu zaman içinde. Bundan bir ay önce, Almanya’da görev yaptığım yıllarda derneğimiz üyesi olan Hacı Sait GÜN, ilkadım İlçesi Yaşardoğu mahallesindeki, evinin alt katını Kur’an kursu olarak açmak için ne yapması gerektiğini sordu. Konuyu sayın müftümüze arz ettik. Onbeş gün sonra tüm bürokratik işlemler tamamlanmış ve Kur’an kursu açılmış oldu. Dün kendisiyle birlikte açılan bu kursa gittik ki, 35-40 kişi civarında kursiyer Kur’an-ı Kerim öğreniyordu. Çok duygulandık ve mutlu olduk.
İlkadım Müftülüğüne bağlı olarak hizmet veren 100 civarında faal Kur’an kursu olduğunu, bu kurslarda 150 civarında Kur’an kursu öğreticisinin hizmet verdiğini, 3500 civarında da kursiyerin söz konusu kurslarda eğitim gördüğünü öğrendik . Yaklaşık 450 personelle cami ve Kur’an kurslarında hizmet veren İlkadım Müftülüğü her geçen gün, hizmette ve eğitimde başarılarını tescil ettirmektedir. Hizmet aşkıyla görev yapan ve eğitim veren İlkadım müftülüğünün merkez ve sahadaki görevlileri ile hizmeti koordine eden sayın müftümüzü tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.