Hobi için dikti üretici oldu

Okul müdürü Hacı Ön, hobi olarak evinin bahçesinde saksılara diktiği pepino meyvesi hızlı gelişip bol meyve verince, kısa sürede 'pepino üreticisi' konumuna geldi.

Pepino meyvesi, Karadeniz Bölgesi'nde hızla çoğalıyor. Çabuk büyümesi ve muz, elma ve kavun ortak tadıyla damakları hitap eden pepino, hobi olarak dikilmesinin yanı sıra, özel olarak bahçeler de kurulmaya başlandı.

Ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olan pepino, iklim istekleri açısından gece-gündüz sıcaklık farkı fazla olmayan ılıman bölgeler olan Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde yetiştirilebiliyor. Türkiye'de üretimine yeni başlanan pepino, rağbet görmesi nedeniyle üreticilerin yeni tercihi haline geldi. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası İlköğretim Okulu Müdürü Hacı Ön, Kıranköy Mahallesi'ndeki evinin bahçesinde Temmuz ayında hobi olarak 5 pepino fidesi dikti. Pepinoların hızlı büyüyerek bol miktarda meyve vermesi üzerine sayıyı 50'ye çıkarak Hacı Ön, ürünün bolluğu karşısında hedef büyüttü. Evinin önünde bulunan 300 metrekarelik alana da pepino dikmeyi planlayan Ön, kısa sürede pepino üreticisi konumuna gelerek büyük bir başarıya imza attı. Pepino yetiştiriciliğine 2008 yılı Temmuz ayında hobi olarak 5 fide ile başladığını anlatan Hacı Ön, "Daha sonra 5 fideyi 50 fide yaptım. Pepinonun kavun, muz ve elma ile birlikte 3 meyveye ait güzel bir tadı var. Koparıldığı zaman 15 gün bekledikten sonra yeniliyor. Kilosu ise 5 YTL'den satılıyor" dedi. Karadeniz Bölgesi'nde tütün yetiştiriciliğine karşı pepinonun alternatif ürün olabileceğini düşündüğünü kaydeden Hacı Ön, bahçede yetiştirdiği pepino meyvesini pazara indirmeyi düşündüğünü ve 300 metrekare olan bahçenin tamamına, yakın zamanda pepino meyvesi dikeceğini ve yaklaşık 1 ton ürün almayı hedeflediğini ifade etti.

ÜLKE GENELİ Haberleri