UNESCO'nun 2016 ve 2017 sezonunu "Ahmet Yesevi ve Fuat Köprülü Yılı" ilan etmesi sebebiyle, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde "Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak" konulu bir konferans verdi.
Konferansa; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Doğup büyüdüğü şehir olan Samsun'da ve Türkiye'nin güzide üniversitesi OMÜ'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başlayan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, yaptığı davet için Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran'a teşekkür etti.
"Büyüklerimizi anma boyutundan anlama ve anlatma boyutuna geçmeliyiz"
Prof. Dr. Musa Yıldız, tarihimize ve kültürümüze önemli etkileri olmuş büyüklerimiz için değişik vesilelerle anma törenleri düzenlendiğini belirterek "Artık bu büyüklerimizi anma boyutundan anlama ve anlatma boyutuna geçmeyi arzu ediyoruz. Bu önemli şahsiyetler sadece tarihin içinde kalmasın. Yaptıkları büyük hizmetleri gençlerimize öğretelim, gençlerimiz de bu örnek şahsiyetleri tanısınlar." dedi.
"Bu dönem aynı zamanda bize Ahmet Yesevi'yi tanıtan Fuat Köprülü Yılı'dır"
UNESCO'nun, 2016 ve 2017 sezonunu "Ahmet Yesevi Yılı" ilan etmesinde Ahmet Yesevi Üniversitesinin girişimlerinin ve Hoca Ahmet Yesevi'nin eserlerinde vurguladığı evrensel değerlerin etkili olduğunun altını çizen Musa Yıldız, bu dönemin aynı zamanda Yesevi'yi bize ve dünyaya tanıtan Ord. Prof. Dr. Fuat Köprülü yılı olarak da ilan edildiğini söyledi. Milli şair Yahya Kemal Beyatlı'nın yönlendirmesiyle Fuat Köprülü'nün Ahmet Yesevi'yi araştırmaya başladığını kaydeden Yıldız, Köprülü'nün Kurtuluş Savaşı yıllarında araştırmalarını tamamladığını ifade etti.
"İslamı yaymayı amaçlayan dava insanı"
Konferansta; Hoca Ahmet Yesevi'nin ailesi, hayatı ve eğitim aldığı hocaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yıldız, Yesevi'nin ilkeleri ve amaçları hakkında da katılımcıları aydınlattı. Ahmet Yesevi'nin önemli bir dava insanı olduğunu vurgulayan Musa Yıldız, "Yesevi'nin en büyük ideali, İslam'ın Türk dünyasında hatta Anadolu'da ve Balkanlar’da tanınarak yaygınlaşmasıydı. O, Mekke'den aldığı İslam ışığını Anadolu'dan Balkanlara kadar yaymak istiyordu. Bu amaçla da medresesinde tam 99 bin öğrenci yetiştirdi." diye konuştu.
"Yesevi'nin eserleri felsefesini geleceğe taşımak için önemli"
Ahmet Yesevi'yi tarihin ilk mutasavvıfı olarak tanımlayan Prof. Dr. Musa Yıldız, ömrünün son 10 yılını çilehanesinde geçirmiş Yesevi'nin geriye 4 önemli eser bıraktığını kaydetti. Türkçe yazılarak Türk dünyasında İslam'ın hızla yayılmasını sağlayan "Divan-ı Hikmet"e ve şu anda bile İslam dünyasında yaşanan dertlere deva olabilecek nitelikteki diğer eserlerine de değinen Yıldız, "Bu eserlerin okunması Yesevi'nin felsefesini gelecek nesillere aktarmak için oldukça önemlidir." ifadesini kullandı.
Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin, "Ahmet Yesevi Yılı" sebebiyle yürüttüğü faaliyetleri sıralayan Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, üniversitenin Yesevi ile ilgili çıkardığı yayınları da tanıtarak konuşmasını sonlandırdı.
"Dünyayı iyilik kurtaracak"
Etkinlikte söz alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Prof. Dr. Musa Yıldız'ın, Hoca Ahmet Yesevi gibi önemli bir düşünce adamını anlamak açsından değerli bir konuşma yaptığını söyledi. Rektör Bilgiç, "Her ne kadar kötüler aksini iddia etse de dünyayı iyilik kurtaracak. Bundan 9 asır önce sadece öğrenci yetiştiren ve iyi bir insan olmaya çalışan Hoca Ahmet Yesevi'nin görüyorsunuz hâlâ adı anılıyor, fikirleri anlaşılmaya çalışılıyor ve yaptıkları değerli olduğu için geleceğe taşınmak isteniyor." şeklinde konuştu.
Konferansın sonunda Rektör Prof Dr. Sait Bilgiç, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız'a fidan sertifikası takdim ederek verdiği değerli bilgiler için teşekkür etti. Prof. Dr. Musa Yıldız da Ahmet Yesevi'nin Çağatayca dilinde yazılmış "Divan-ı Hikmet" baskısını Rektör Bilgiç'e hediye etti.