Hollywood'un süper kahraman filmleriyle hasılat yakalamaya çalıştığı son dönemlerde kimi şirketleriyle de farklı ülke coğrafyalarında film çekme merakından, payımıza düşecek bir pasta görünürken mekanlarımızı kullanmaları dışında belki çekemediğimiz senaryolara da el atarlar
Türkiye'de film çekme düşüncelerini dile getiren Amerikan film şirketlerinin, hem Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü nezdinde görüşmeler içinde olduğunu hem de Kültür ve Turizm Bakanlığıyla görüşmelerde bulunduğunu öğrendik. Amerikan sinema yapım şirketlerinin Türkiye'de film çekmek için harekete geçmesile birlikte devlet kurumlarının yetkili organlarınca da yabancı şirketlere vergi kolaylığı gibi türlü hazırlıklar içerisine girildiği de ayrıca öğrendiğimiz başka konular. Amerikan Amerikan film şirketlerinden dikkati çekenleriyse oldukça önemli filmlere imza atmış şirketler. Bunların arasında "Temel İçgüdü" ve "Robocop" gibi filmlerin yönetmeni "Paul Verhoeven"in ve "Rambo" ile "Terminatör"ün yapımcısı Mario Kassar'ın yer aldığı Metro Goldwyn Mayer film yapım şirketi dikkat çekiyor. Bu şirket dışında Cannes Film Festivali sırasında başka film şirketleriyle de görüşülmesiyle önümüzdeki aylarda 5 önemli yapımla işe başlanacağı da belirtiliyor. Bu filmlerde yer alacak ülkemiz, yalnızca tarihi mekanlarıyla kendini gösterebilecek. Elbette ki Türkiye'nin tanıtılması konusu, öncelikli olduğundan bu da yeterli görülüyor olsa gerek. Ancak, Hollywood ile olan serüvenlerimize baktığımızda öyle şaşılacak öyküler çıkıyor ki saymakla bitmez. Atatrük ile ilgili filmden tutun da Troya'ya, Gılgamış filminden 007 James Bond filmine kadar ya da bir türlü Hollywood'da yer edinemeyen oyuncularımıza dek yaşanan bir serüven bu.
ATATÜRK FİLMİ SERÜVENİ BAŞTA
En son Amerikan oyuncu Kevin Costner'in Atatürk'ü oynayabilirim sözleriyle 2007 yılının son aylarında gündeme gelen Atatürk ile ilgili neden hala bir özgün bir filmimiz yok sorusu 56 yıldır sorulup duruyor ne yazık ki. Kimler oynayacaktı ki Atatürk'ü şöyle sondan başlayarak bir sıralayalım ve bu serüvene girelim: Robert De Niro, Antonio Banderas, Ömer Şerif, Yul Brynner, Laurence Olivier ve Douglas Fairbanks Jr.... 1950'lerden beri beyhude çabadan öteye gidemeyen Atatürk filmi projelerin ilkinde tarih1951'dir. Hollywood aktörü Douglas Fairbanks Jr., Türkiye'de devlet töreniyle karşılanır. Anacak senaryoda pürüzler çıktığı ileri sürülerek bu girişim başarısızlıkla sonuçlanır. Aynı senaryonun gerçekleşeceğine inanan İngiliz Laurence Olivier, Atatürk filmi için tam 10 yıl Türkiye kapılarını aşındırsa da filmle ilgili bir sona varılamaz.
KİMLER ATATÜRK İÇİN ADAY OLMADI Kİ
Bu işin peşine bırakmayan Türkiye'den çok Amerikan ve ingiliz film şirketleri ve oyuncularıdır. Şansını deneyen diğer ünlü oyuncu 1950'lerde ortalığı kasıp kavuran Kral ve Ben'in karizmatik kralı Yul Brynner'dır. Büyük filmlerin yapımcısı ve yönetmeni Cecil B. DeMille de bu işte yer alacaktır. DeMille, İngiltere ve Türkiye'den filmin yapılabilmesi için yardım ister ancak ömrü yetmez. DeMille öldükten sonra bu projede kendisiyle ortaklık yapan yapımcı Adil Özkaptan, dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel ile görüşür ve Ata'nın huzurunda şapkasını çıkarıp, diz çökerek "Atatürk'ün hatırası önünde saygıyla eğiliyorum" diyen ve ertesi gün Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel ile 35 dakika görüşen Yul Brynner da başarısız olur. Böylelikle de ne zaman Türkiye'ye ünlü bir oyuncu gelse hep Atatürk'ü oynayacak furyası başlatılır durur. Ancak Hollywood artık yalnızca topraklarımızı kullanmak ister yalnızca.
ÜLKEMİZDE ÇEKİLEMEYEN FİLMLERİYLE HOLLYWOOD
En büyük hayal kırıklığını yurt olarak Brad Pitt gibi bir dünya yıldızının rol aldığı Troya filminde yaşadık desek yanlış olmaz. Çünkü mitolojiye ve arkeolojik buluntulara göre Çanakkale'nin Truvasında yaşandığı söylenen savaşın Türkiye'de çekilmesini arzuladık hep. Ancak Amerikan film şirketinin yalnızca kostümlerin bir bölümünü sipariş etmesiyle avunuverdik. Tek yaptığımız şey sinema öncesi reklamlar vermek oldu. Yani Truva ile ilgili detayların bulunduğu tanıtım filmlerini devre soktuk. Bu filmleri Troy filminin gösterildiği salonlarda yayınladık. Tanıtımımızda Truva uygarlığının kaynağının Türkiye olduğunu anlatabildik yalnızca. Bir diğeriyse Gılgamış adlı çekilemeyen filmimizle yaşandı.
Gılgamış filmi İstanbul Kemerburgaz'da çekilecekti. Sümerler döneminin en büyük destanı olarak kabul edilen Gılgamış Destanı'nı anlatan film için yapay bir Uruk kenti bile yapıldı. Ölümsüzlüğü arayan Gılgamış'ın mücadelesinin anlatıldığı ve Nuh Tufanı'na da yer verilen 5000 yıllık destanın beyazperdeye aktarılması, sinemaseverler tarafından merakla beklendi. Roger Christian'ın yöneteceği Gilgamesh'ta Kenan İmirzalıoğlu, Ömer Şerif ve Max Ryan gibi ünlü isimler yer alacaktı. Ve bu da bir yılan hikayesine dönüştüğüyle kaldı yurdumuzda. Umuyoruz aynı sorunları yaşamayız yakın gelecekte.
KATAVASYA / M.USLU