HOLOZOİK BESLENME

Derya Koç

Holozoik beslenme, besinleri katı parçalar şeklinde alarak sindirim emilimi sağlama yöntemidir. Bu beslenme modunda, organizma karmaşık organik maddelerle beslenir. Karmaşık organik maddeyi yutarlar,  besinleri sindirir ve emerler. Karmaşık organik maddeleri yutan ve büyük çözünmemiş gıda parçacıklarını ve çözünür bileşikleri emebilen heterotrofik bir organizmaya  “Holozoik Organizmalar” denir. 
Holozoik Beslenme Ne Demek?
Holozoik Beslenme, bir organizmanın karmaşık organik gıda maddelerini sindirim süreciyle vücuduna aldığı, sindirildiği ve daha sonra organizmanın vücut hücrelerine emildiği Heterotrofik Beslenme türü olarak tanımlanabilir. Yaşamsal faaliyetlerin tamamlanabilmesi için gıda vücuda küçük parçalar içinde alınır. Bu işlem yutma işlemi sayesinde gerçekleşir. Eğer sindirilmesi zor besinler alınmışsa, bu besinler vücudun farklı yerlerinde depolanır.
Holozoik Beslenen Canlıların Özellikleri Nelerdir?
Holozoik beslenen canlıların ortak özellikleri doğada hayatta kalmaktır. Bunu gerçekleştirmek için farklı canlıları yerler. Bu döngüde, karşılarına çıkan canlıları tutma, parçalama, yutma ve çiğneyip sindirim sistemine dâhil etmek gibi özelliklere sahiptirler. Holozoik beslenen canlılarda görülen bir diğer özellik de çene kaslarının çok kuvvetli olmasıdır. Et ile beslenen vahşi hayvanların çiğ eti ısırıp koparma ve çiğneyebilmeleri için güçlü diş ve çenek kemiklerine sahip olmaları gerekir. 
Otobur helezoik canlıların sindirim kanalları, sadece etle beslenen hayvanlara göre daha uzundur.  Sindirim kanallarının içinde bulunan bakteriler selülozu sindirmeyi başarabilecek enzimler üretirler. Otobur hayvanlardaki çiğneyici diş sayısı da daha fazladır. Etobur hayvanlarda sindirim sistemi daha kısadır. Bu tür canlıların sindirimi, eti en kolay hazmedecek şekildedir. Hem etobur hem de otobur olan omnivor canlıların –ki insanlar da bu guruba dâhildir- sindirim sistemleri hem eti hem de otu sindirebilmek üzerine evrimleşmiştir. Holozoik beslenme sindirim sistemini doğrudan etkiler. Sindirim ağzın içinde başlar. Dişlerin katı gıdaları küçük parçalara ayırması sindirimi kolaylaştırır. Besinler sindirim sistemi için önemli bir unsur olan mide asidinden gerekli vitaminleri elde eder. İnce bağırsakta yağ elde edilir ve aynı zamanda gerek duyulmayan toksik besinler burada boşaltılır. Kalın bağırsak ise işlevi olmayan atık hale gelmiş besinleri ayırır, bu atıklar anüse yollanır ve vücut dışına atılması sağlanır.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.