Şekerpancarı alım kampanyasının 5 Ekim tarihinde başlayacağını belirten Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmali Güngör, bu yıl 21 Bin ton pancar alımının gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Çarşamba Ovası'nın ormanlık alana döndüğünü ve çoğu üreticinin fındığa yöneldiğini kaydeden Güngör, çiftçinin yetiştirdiği ürünü 4 yıl öncesinin fiyatlarıyla satmak zorunda olmasının böyle bir durumun oluşmasına neden olduğunun altını çizdi.
ÜRETİM MALİYETİ FAZLA
Çiftçinin soya gibi sanayi ürününü yetiştirmeye yönelmesi için, üretim maliyetlerinin aşağıya çekilmesi gerektiğini belirten Güngör, Çarşamba ovasında sebzecilik ağırlık kazanmıştı. Fakat yetiştirilen ürünlerin fiyatı 10 yıl öncesinin fiyatlarıyla aynı ama maliyeti fazla. Haliyle çiftçi şekerpancarından da vazgeçti ve tamamen fındığa yöneldi. Çarşamba Ovası'nda şekerpancarı üreticisi çok iken şimdi ise yok denecek kadar az. Bu yıl Çarşamba Şeker Fabrikası'nın 21 Bin ton şekerpancarı alması bekleniyor. Bu sadece iki tarladan elde edilen ürün demektir. Çünkü şekerpancarının fiyatı 4 yıl öncesinin fiyatlarıyla aynı ama maliyeti oldukça fazla dedi.
TEŞVİK YETERLİ DEĞİL
Hükümetin açıkladığı tarım teşvikinin yeterli olmadığını dile getiren Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, üretim maliyetini en aza indirmeye yönelik politikaların ve çözüm yollarının bulunması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin yağ sanayinde yurt dışına bağlı olduğuna dikkat çeken Güngör, hükümetin çiftçiyi desteklemesi halinde Çarşamba Ovası'nın ülkenin yağ açığını tamamen kapatacak konuma sahip olduğunu da sözlerine ekledi.