Acıbadem Atakent Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı, sabah.com.tr'ye önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Bazen gözle görülebiliyor; idrar pembe veya kırmızıya dönük rengiyle kanamayı ele veriyor. Bazen de gözle görülemeyip sadece tahlillerde ortaya çıkıyor. İster görülsün ister görülmesin idrarda kanamaya dikkat! Böbrek, mesane ve prostat tümörlerinden kan hastalıklarına, enfeksiyondan böbrek ve kalp yetmezliğine dek birçok ciddi hastalığın işaretini veren kanamanın kesinlikle ihmale gelmeyeceğini vurgulayan Acıbadem Atakent Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Saadettin Eskiçorapçı "İdrarda kanama görülür görülmez en kısa sürede bir hekime başvurulmalıdır. İdrarda kanama acil bir durumdur. Çok önemli hastalıkların habercisi olabildiğinden ihmale gelmez" diyor. Özellikle ailesinde taş veya tümör olanların daha fazla risk altında olduğunu, mutlaka check-up yaptırıp idrar incelemesi yapılmasının şart olduğunu belirten Prof. Dr. Eskiçorapçı sigaranın da ciddi bir tehdit olduğuna dikkat çekerek "Sigaranın özellikle idrar yollarının her bölgesinde kansere sebep olarak idrarda kanamaya yol açtığını unutmayın ve en kısa sürede bırakın!" diyor.
YAŞA VE CİNSİYETE GÖRE DEĞİŞİYOR
İdrarda kanama yaşa ve cinsiyete göre farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. 40 yaş üzeri kadın ve erkeklerde en sık neden enfeksiyon olurken, yaş ile birlikte tümör görülme oranı artıyor. Böbrek, mesane ve prostat tümörleri kanlı idrar yapabiliyor. Sigaranın ise bu tümörlerin en sık nedeni olduğu yapılan araştırmalarla ortaya konulmuş. Pıhtılı ve ağrısız hematürinin (kanlı idrar) mesane tümörlerinin tipik özelliği olduğunu, iyi huylu prostat büyümesinin ve taş hastalığının da idrarda kanamaya yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Eskiçorapçı "Bu yaş grubunda önemli bir neden de kan sulandırıcı ilaçlardır. Bu tip kanamalar ilaç doz ayarlamaları ile tedavi edilebilir" diyor. 40 yaş altındaki kadın ve erkeklerde ise idrarda kanamaya en çok enfeksiyon ve böbrek taşları yol açıyor. Kadınlarda bu bulgular erkeklere göre daha sık görülüyor. Kalp ve böbrek yetmezliğinden tümörlere, kan hastalıklarından damar bozuklukları, vajinal kanama ve prostat enfeksiyonlarına, apandisitten diyabet, gut hastalığı ve kazalara hatta aşırı egzersiz-fitness'a dek bir çok neden de nadir de olsa idrarda kanamaya yol açabiliyor. Bazı zamanlarda idrarda kanamaya idrarda yanma, sızlama ve zorlanma da eşlik edebilirken bazı zamanlarda hiçbir şikayete yol açmadan hatta gözle bile görülemeden kanama gerçekleşebiliyor.
CHECK-UP'DA TESADÜFEN ORTAYA ÇIKABİLİYOR
İdrardaki kan gözle görülebildiği gibi, gözle görülemeyip ancak tahlillerde ortaya çıktığı da oluyor. Prof. Dr. Eskiçorapçı "Nadiren idrar renginde koyuluk ile teşhis konsa da, idrar tahlilinde görülen kanama genelde checkup nedeni ile tesadüfen ortaya çıkar. Yani şikayet olmadan. Buna mikroskobik hematüri denir. Özellikle taş ve tümörlerin erken teşhisi için çok önemlidir. Mutlaka ultrasonografi ve/veya tomografi ile böbrek, idrar yolları ve mesane değerlendirilmelidir. Altta yatan nedenler uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir" diyor. SABAH