Halk Sağlığı Uzmanı Emin Dinççağ, Ramazan ayında iftarda nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Yenilen yemekler bazen doğal besinler olmayabildiğinden bu durumun vücutta enerji kaybına yol açabildiğine dikkat çeken Dinççağ, "Oysa iftar sofralarında, tokluk ve hazımsızlık hissi veren gıdalardan öte, vücuda enerji veren besinlerin tüketimine öncelik verilmelidir. Vücut sağlığını düşünenlerin özelikle iftar sofralarında balığı tercih etmesi sağlık açısından daha iyi olur.
İFTARDA AĞIR YEMEKLERDEN SAKININ
İftarda çok ve ağır yemek yenmesi nedeniyle bazı rahatsızlıkların yaşandığına dikat çeken Dinççağ, "Balık tümüyle doğal oluşu, kolay sindirimi ve hazımsızlık hissi vermemesi nedeniyle iftar sofralarında öncelikli yerini alması gereken besin kaynağıdır. Balık insan vücudunun ihtiyaç duyduğu gerekli vitaminleri büyük ölçüde içeriyor. Balık hiçbir besin maddesiyle karşılaştırılamaz. Balığın; etinde, omega-3 içeren yağının da yararlı olduğu, bilim adamlarının yaptığı birçok testle de kanıtlanmıştır." dedi.
EN HAFİF BESİN KAYNAĞI
Dinççağ açıklamasını şöyle sürdürdü: "Oruç tutanlar için, iftar sofralarının vazgeçilmezi olması gereken balık; besin maddeleri arasında en doğal ve sindirimi rahat olanıdır. Balık, insan vücudunun gerek duyduğu enerji ihtiyacını karşılar ve yararları da saymakla bitmez" şeklide konuştu.
Balık yemenin yararlarından bazılarını anlatan Dinççağ, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Sağlıklı diş etleri ve diş yapısının oluşmasına yardımcı olur, cilt rengini güzelleştirir, saçların daha sağlıklı olmasını sağlar, ilerleyen yaşlarda görme bozukluklarını önler, grip, soğuk algınlığı ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadeleye katkıda bulunur. Ayrıca, kandaki kolesterol oranını düzenleyici etkisiyle kalp krizi riskini azaltır."