Dün manşetten verdiğimiz haberle ilgili Gazi Halk Kütüphanesi Müdürlüğü"nden çok ilginç bir cevap gelince bugünkü yazımızı ve köşemizi bu konuya ayırmak zorunda kaldık. İlimizde bulunan Samsun"un tarihi ile ilgili belgelerin bulunduğu 7558 adet Osmanlıca ve Arapça eserin başka bir şehre nakledilmesi ile ilgili haberimize özrü kabahatinden büyük bir cevap geldi. Gelen cevabın noktasına, virgülüne dokunmaksızın orijinalini sizlere sunacağım.
Bu belgeyi sunmadan önce olayın aslının ne olduğunu biraz detaylı yazmak istiyorum, zira dünkü haberimizde bazı detaylara girmediğimizden bugün bu detayları sizlerle paylaşmak istiyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdür Vekili Prof. Dr. Onur Bilge Kula imzası ile 03.11.2010 tarihinde Samsun İl Kültür Müdürlüğü"ne bir yazı gelir, bu yazıda eski eserlerin korunması ile ilgili yapılması gerekenler belirtilir ve bunu yapamayanların kütüphanelerinde bulunan tarihi eserleri başka bir şehre nakledilebileceğini belirtiyor.
24.12.2010 tarihinde Gazi Kütüphanesi Müdiresi Türkan Koca imzası ile verilen cevapta kendi kütüphanesinde Osmanlıca-Arapça bilen personel olmadığı gerekçesi ile Konya"da bulunan kütüphaneye devredilmesinin uygun olacağı belirtiliyor. Bu yazıdan haberdar olan Valilik derhal olaya müdahil olup, 03.01.2011 tarihinde Vali Yardımcısı M. Taner Genç imzası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı"na bir yazı yazarak bu eserlerin Bakanlığa devredilmesinin uygun olmadığı yönünde görüş beyan ediyor. Bunun üzerine birileri el altından devreye girip, Bakanlığı ikna ediyor ve 11.01.2011 tarihinde Genel Müdür Vekili Prof. Dr. Onur Bilge Kula imzasıyla tarihi eserlerin devredilmesi talimatını veriyor.
Sizin anlayacağınız bu eserlerin Konya ilinde bulunan kütüphaneye devredilmesini Gazi Müzesi Kütüphanesi talep ediyor, yoksa iddia edildiği gibi Bakanlığın talimatı değil. Bu olayla ilgili yapmış olduğumuz haberin ardından Gazi Kütüphanesi müdiresinin bize göndermiş olduğu yazıda iddia ettiği gibi Bakanlığın talebi doğrultusunda bir olay gerçekleşmemiş, tam aksine kendilerinin Bakanlığa yaptıkları teklif doğrultusunda bakanlığın vermiş olduğu onay sonucu tarihi eserlerin Konya iline nakledilme onayı çıkmıştır.
Şimdi sizlere soruyorum bu şehrin tarihini öğrenmek isteyen ilim adamından, öğrencisine, gazetecisinden araştırmacısına ta Konya"ya gidip orada araştırma yapacaksa Samsun'daki kütüphane mensupları ne yapacak? Oturup dantel mi örecekler, yoksa konken mi oynayacaklar? İnsan Allah"tan korkmazsa kuldan utanır. Böyle bir rezalet nerede görülmüş çok merak ediyorum. Samsun"a sahip çıkmak isteyenler nerede? Veya Samsun sevdalıları gidip ilçelerde atanan bürokratlarla uğraşacağına bu işle ilgilenseler ne olur? Kaldı ki Sinop, Amasya ve Ordu illerine de aynı yazı gitmiş olmasına rağmen hiçbirisi bunu uygulamaz iken Samsun"un bunu uygulamasının nedenini de anlamış değilim.
Bu konunun peşini bırakmayacağımı herkes bilsin, her ne kadar Trabzonlu isem de bu şehrin tarihine kimsenin ihanet etmesine izin vermeye niyetli değilim. Konuyla ilgili Sayın Bakanımız ve birçok milletvekilimizle de görüştüm, konunun hassasiyetini anladıklarını söylediler. Bu konuda tüm Samsunluların da hassasiyet göstererek sahip çıkacaklarından şüphem yok. Bir bürokratın bu şehre bu kadar zarar vermeye gücü yetiyor ve siyasetçiler buna engel olamıyorsa o bürokratın elinden öpmek gerek.
Ben sadece gazetecilik değil, aynı zamanda taşın altına elini koyan bir vatanseverin yapması gerekenleri yapmaya çalışıyorum. Bu işleri yaparken de istikbalde siyaset düşünmediğimi herkes bilsin ve ona göre gereğini yapsın, aksi halde zamanı geldiğinde halkımızın gereğini yapacağını da unutmayın. Kalın sağlıcakla