Gümrük ve ekonomi yönetimi yüzünden ciddi sıkıntılar çektiklerini belirten Şener, "Türkiye’nin tüm çıkış yollarında sorun var. Gidecek yol bulabilmek için seksen takla atıyoruz. İran, Avusturya bizi özellikle engelliyor, gümrüklerimiz de iyi işlemiyor. Oysa ekonomik büyüme ihracata, ihracat da lojistiğe bağlı." dedi.
UND İcra Kurulu Başkanı Şener, hem iş hayatına hazırlanan gençlere tavsiyelerde bulundu hem de lojistik sektörünün sıkıntıları hakkında bilgi verdi. Şener, “Orta Asya’daki Türk cumhuriyetlerine karayoluyla ihracatımız, İran’ın insafına kalmış durumda. Gürbulak Gümrük Kapısı’ndan en erken dört günde geçebiliyoruz, çünkü İran, önce kendi araçlarına öncelik tanıyor, sonra sıra bizim araçlarımıza geliyor; sevkiyat gecikiyor, taşıma maliyetimiz artıyor. Bizse İran’a böyle bir muamelede bulunmuyoruz. Mısır ve Suriye’deki gelişmelerden sonra Körfez ülkelerine ulaşmak da çok güçleşti. Suudi Arabistan’a gidebilmek için denemediğimiz yol kalmadı. İhracatta en önemli güzergahlarımızdan Avrupa’ya gidişimiz de sıkıntılı. Kapıkule Gümrük Kapısı’nda TIR kuyrukları uzadıkça uzuyor, buradan üç günde geçersek seviniyoruz. İran dışında Avusturya da bize özellikle olumsuz davranıyor. Avusturya, yılda 21 bin civarında Türk TIR’ının yollarını kullanmasına izin veriyor, bu kota dolduktan sonra araçlarımızın trenlerle ancak ülkeyi geçebileceği belirtiliyor. Nedenini sorduğumuzda, ‘Siz Avrupa Birliği üyesi değilsiniz.’ deniyor. Şu anda Türkiye’den Almanya Köln’e giden aracın ortalama hızı saatte 10 kilometre, akıl alır gibi değil. Sektörümüz zaman ve enerji kaybederken ülkemiz de kaybediyor.”
Fatih Şener, güçlü Türkiye’nin güçlü lojistikten geçtiğine, ekonomik büyümenin ihracata, ihracatın lojistiğe bağlı olduğuna da dikkat çekti, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemiz ihracatla, ihracat da lojistikle büyüyor. Sektörümüz taşıdığı, depoladığı ürüne değer katıyor, kazandırıyor. Üstelik ülkemiz, coğrafi konumuyla dünya lojistik pazarında Kaşıkçı Elması gibi paha biçilmez bir yere sahip ancak bu potansiyeli, çıkış yollarımızdaki sıkıntılar ve gümrüklerimizin iyi çalışmaması nedeniyle ekonomik değere yeterince dönüştüremiyoruz. Yollar açılırsa, önümüzdeki engeller kalkarsa sektörümüz güçlenir, sektörümüz güçlendikçe ekonomimizi de güçlendirir.”diye konuştu.
Programa Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, SDT Lojistik kurucusu Filiz Bayülgen, Ege Ekspres kurucusu Bilgin Özcan, Martaş kurucusu Okan Kurt, GNV Lojistik kurucusu Taner İzmirlioğlu ve İnci Lojistik Mali İşler Müdürü Elif İçingür de konuşmacı olarak katıldı.CİHAN