İhracatçı birliklerden "Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi" değerlendirmesi

İhracatçı birlikler, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile 11 banka arasında imzalanan 1 milyar dolar hacmindeki "Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi" protokolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İhracatçıların krediye ulaşım sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Odeabank iş birliğiyle devreye alınan kredi paketiyle, ihracatçı firmalar, azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL'ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ihracatçıya güzel ve farklı bir gözle bakılmasının kendilerini son derece mutlu ettiğini ifade etti.

İmkanlar dahilinde gerçekleşen iş birliğinin oldukça kıymetli olduğunu kaydeden Taycı, "2022 yılında Türkiye olarak 254 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu rakam düşünüldüğünde 1 milyar dolarlık anlaşmanın az olduğunu düşünüyoruz. Ancak ilerleyen süreçte bu rakamın daha üst seviyeleri geleceğinin de bilgisini aldık. İhracatçılar olarak bu yaklaşımı oldukça olumlu bakıyoruz. İlerleyen süreçte özellikle üretici ihracatçının yatırım yapabilmesi ve ihracat yapılan pazarları genişletebilmesi için bu tip anlaşmalar büyük önem taşıyor." açıklamasını yaptı. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca da yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin ihracatına yön veren firmaların son dönemlerde finansmana erişim noktasında sıkıntılar yaşadığını belirterek, "Yükselen maliyetler ve mevcut ekonomik durum ihracatçıları zorluyordu. Açıklanan son kredi paketi ihracatçıları bir nebze olsun rahatlatacaktır. Ancak ihracat ham maddeden başlıyor. Dolayısıyla tüm tedarik zincirinin finansmana ulaşması büyük önem taşıyor. İhracatçılar olarak ülkemize daha fazla katkı sağlamak için rekabette ön plana çıkmamız gerekiyor. İhracatçılarımızın rakip ülkelerle rekabet edebilmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunun da altını çizmek isterim." değerlendirmesinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri