Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 gerileyerek 11 milyar 703 milyon dolara düştü. Böylece,
yılın ilk yarısında ihracat yüzde 8.1 düşüşle 73 milyar 261 milyon dolara ve son 12 aylık dönemde de yüzde 3.6 düşüşle 150 milyar 807 milyon dolara indi.
TİM'den yapılan açıklamaya göre, Haziran'da dolar bazında ihracat yüzde 6.4 gerilerken, ihracatın kilogram değeri yüzde 5.4 artış gösterdi. Yine Haziran ayında AB’ye ihracat dolar bazında yüzde 5.5 gerilerken, kilogram bazında yüzde 8.4 artış yakalandı. Euro bazında AB’ye ihracat ise Haziran ayında yüzde 14.7 artış gösterdi.
Haziran ayında Euro/Dolar paritesinin geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 18 gerilemesinin aylık bazda ihracata 1.2 milyar dolar negatif etkisi oldu. İlk altı aylık toplam parite etkisi ise toplamda 6.8 milyar dolara ulaştı. Bunda bir önceki yılın ilk yarısına göre ortalamada yüzde 19 gerileyerek 1.117 seviyesine inen parite etkili oldu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçtiğimiz ay gerçekleşen seçimler sonrası herkesin gözü kulağının yeni kurulacak hükümette olduğunu belirterek, “Ülkemizi uyum içinde geleceğe taşıyacak, seri bir şekilde istikrarı sağlayacak, 'güçlü ve reformist bir koalisyon hükümetine' ihtiyacımız var. Bu anlamda bizim odak noktamız 'minimum risk, maksimum reform'” dedi.
Küresel risklerin ekonomilerini zorladığı, dünya ticaretinin daraldığı, etrafımızın adeta ateş çemberine dönüştüğü bir ortamda zaman kaybetmeye tahammülümüz yok diyen TİM Başkanı, “Hükümetimizin bir an önce kurulabilmesi için tüm siyasi parti liderlerimizi, sağduyu ile hareket etmeye davet ediyoruz. Bizim de kurulacak olan yeni hükümetimizden beklentilerimiz çok net ve açık" dedi ve ekledi:
"Yeni kurulacak hükümetimizin ‘ihracat odaklı büyüme modeli’ kurgulaması gerekiyor. Çünkü Türkiye’ye artık yeni bir paradigmaya, yeni bir büyüme modeline ve yepyeni bir bakış açısına ihtiyacı var. Yüksek katma değere dayanan, inovatif olmayı temel alan, bilgi ve teknoloji üretmeye odaklanmış yeni bir büyüme modeli, ihracatçılarımızın ve sanayicilerimizin en büyük beklentisidir. Bugüne kadar, makro hedeflerde kazandığımız başarıları, mikro-ekonomik hedeflerde de başarma ihtiyacımız var. İşte bu yüzden biz, eğitimden, teşvik politikalarına, inovasyondan markalaşma süreçlerine topyekûn bir reform programının hayata geçirilmesini istiyoruz.”
"Fed'in faz artırımı sürpriz olmayacak"
Tüm dünyanın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecini yakından izlediğine işaret eden Büyükekşi, “Fed’in eylülde faiz artırımı sürpriz olmayacak. Zaten birçok ekonomist eylülde faiz artışı bekliyor" dedi ve ekledi:
"Biz de sene sonuna kadar mutlaka kademeli bir faiz artışı bekliyoruz. Keza en son Eğilim Anketi’mizde, ihracatçılarımızın yüzde 40’ı da 3-6 ay içerisinde faiz artırımını beklediğini ifade etmişti. Faiz artırımı tüm gelişmekte olan ülkeler için oldukça önem taşıyor. Bu yüzden, bizim bu dönemi güçlü ve kararlı bir hükümet ile karşılamamızın önemli olduğunu düşünüyoruz. İhracatçılarımız da pazar çeşitlendirmesi ve daha etkin finansman yönetimi ile bu koşullara şimdiden kendini hazırlamalı.”
Haziran ayında ihracat lideri otomotiv endüstrisi
Büyükekşi, sektörel bazda haziran ayında en fazla ihracatı 1 milyar 975 milyon dolarla otomotiv endüstrisinin yaptığını vurgularken, bu sektörü 1 milyar 463 milyon dolarla hazır giyim ve 1 milyar 426 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörlerinin izlediğini belirtti.
Haziran'da en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve Fransa oldu. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 60 ile Suudi Arabistan’a yakalandı. Mısır’a ihracat yüzde 18, Avusturya’ya ihracat 17 arttı. (DHA)