İkiztepe'den tarih çıkıyor

Samsun'un Bafra ilçesinde İkiztepe ören yerinde bugüne kadar yapılan kazılarda, bölgede Kalkolitik döneme (MÖ 5000-4000) ait yerleşimlerin izine rastlandı, MÖ 4000 ile MÖ 1700 yıllarına kadar sürekli yerleşim yapıldığı ortaya çıktı

Kazılarda Eski Tunç Çağı (MÖ 3000-2000) ve Erken Hitit (MÖ 1900-1800) dönemine ait çok sayıda eser ve kalıntı bulundu. Ayrıca MÖ 330-30 yılları dönemine ait anıt mezar ortaya çıkarıldı. İkiztepe'deki kazılarda elde edilen arkeolojik parçalar arasındaki en ilginç buluntuları ise ameliyatlı kafatasları oluşturuyor.

BULUNAN PARÇALAR MÜZEDE SERGİLENİYOR

Tıp kitaplarında yer alan Aztek ve Eski Mısır örneklerinden farklı olarak ''Kapak açma'' yöntemiyle yapılan ameliyatların izini taşıyan buluntular, Anadolu'da rastlanan tek örnekler olması açısından arkeolojik önem taşıyor. Ayrıca bu eserlerin incelenmesi sonucunda, burada yaşayan insanların, Akdeniz ırkının özelliklerini taşımadıkları ve Alacahöyük'te yaşayan Orta Anadolu ırkından farklı, Güney Rusya ile Bulgaristan'da yaşamış insanlardan geldikleri anlaşıldı. Kazılarda bugüne kadar 12 binden fazla buluntu elde edildi. Bunların önemli bölümü ise halen Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergileniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR SANAT Haberleri