İklim değişikliği, dünyanın ortalama sıcaklığının yükselmesine neden olan atmosferdeki beslenme-ile-sagliginizi-koruyun">organik-midir">sera gazlarının (karbondioksit, metan ve nitröz oksit gibi) miktarının artmasından kaynaklanmaktadır. Sera gazları ısıyı atmosferde hapsederek hava ve deniz sıcaklıklarını yükseltir. Öncelikle elektrik üretimi için fosil yakıtların (kömür gibi) yakılmasıyla ve ayrıca tarım, madencilik, arazi yönetimi ve ulaşım uygulamaları yoluyla üretilirler.
Ancak şunu unutmamalıyız; iklim değişikliğini yavaşlatabilir, sağlığımız üzerine etkilerini en aza indirebiliriz. Bu hareketlerle hem sağlığımıza hem çevreye hem de cebimize bir miktar katkımız olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından iklim değişikliği 21.yüzyılın en tehlikeli sağlık sorunu olarak tanımlamaktadır. İklim değişikliği sağlığımızı maalesef ki birçok yönden etkilemektedir:
Hava olaylarının (sıcak hava dalgaları, sel ve orman yangınları gibi) yoğunluğunun ve sıklığının artması
Kötüleşen hava kalitesi, bulaşıcı hastalıkların yayılmasındaki değişiklikler, yiyecek ve diyetkolik.com/su/">suya yönelik tehditler ve ruh sağlığı üzerindeki etkileri gibi birçok etken iklim değişikliğine hizmet etmektedir.
İklim değişikliği; artan işsizlik, finansal stres, gıda güvensizliği ve artan sosyal eşitsizliklerle ekonominin belirli bölümlerini de etkileyecek.
İklim değişikliği nedeniyle sağlık etkileri açısından en çok kim risk altındadır?
İklim değişikliği söz konusu olduğunda kimlerin en çok risk altında olduğunu saptamak biraz zordur çünkü iklim değişikliği hayatımızı her yönüyle etkilerken tüm insanları da etkilemektedir. Tüm insanları etkilediğini aklımızdan çıkartmadan bazı yaş grupları öncelik kazanmaktadır:
Çocuklar büyüme ve gelişme çağında olduğu için tam olarak bağışıklık, solunum sistemleri vb. gelişmemiştir. Örneğin, çocuklar ısı stresine ve dehidrasyona karşı daha hassastır ve hava kirliliğine ve orman yangınlarından çıkan dumana maruz kalmaya karşı daha hassastır. Bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediğinden, bu da onları yüksek enfeksiyon riskine sokabilir. Acil durumlarda onları güvende tutmak çocuklar için önemlidir.
Hamileler, kendi sağlıklarının sorumlusuyken aynı zamanda doğacak bebeklerinin de sağlıklarının sorumlusudur. Bu yüzden hava kirliliği ve orman yangınlarının etkilerinden ekstra etkilenirler. Aynı zamanda sıcak havanın etkisiyle de risk altında olabilirler.
Yaşlılar, yavaşlayan metabolizmaları ve fizyolojik olarak değişen vücut kompozisyonları sebebiyle aynı hamileler ve çocuklar gibi hava kirliliği ve orman yangınlarından etkilenebilir, aşırı sıcaklık artışı çarpabilir ve enfeksiyon kapmaya eğilimlidirler.
İklim değişikliği nedir?
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.