Mobil iletişim cihazları ve teknolojik aletlerin toplum sağlığı açısından oluşturduğu risklere dikkat çeken Konya Özel Selçuklu Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Emine Oran, insan derisinden hergün canlı mikro organizma içeren bir milyonun üzerinde hücrenin döküldüğünü bu hücrelerin bakteri, virüs ve parazitleri de beraberlerinde döküldükleri alana taşıdıklarını belirtti. Dr. Emine Oran, cep telefonu, klavye, mouse, bankamatik, pos cihazı iphone ve ipad gibi araçların da binlerce bakteri türünü barındıran bakteri yuvaları haline dönüştüklerini vurguladı. Dr. Oran, bu aletlerin dışkı-ağız enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını belirtti. Dr. Oran konuyla alakalı şu bilgileri verdi; Güç kaynağı ile çalışan elektronik aletler ve mobil cihazlarda oluşan ısı hastalık etkenlerinin daha hızlı üreyebilmesi için çok uygun bir ortam sağlıyor. Ayrıca, bankamatik, pos cihazı, cep veya ev telefonu, mouse gibi nesneler çoğunlukla birden fazla kişi tarafından kullanıldığı için bu cihazlardaki bakteri, virüs ve parazit türevleri çok daha çeşitlilik gösteriyor ve salgın hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalığın yayılmasına olanak sağlıyor. Özellikle cep telefonu, ankesörlü telefon ve ev telefonlarının ahizeleri ağızımıza ve kulağımıza çok yakın şekilde kullanıldığı için dışkı-ağız enfeksiyonlarının vücudumuza yerleşmesini çok kolaylaştırıyor.' Sözlerini kullandı.
Ne tür hastalıklara yol açabilir?
Dr. Emine Oran; ' Elektronik cihazlar üzerinde genellikle solunum yolu hastalıklarına neden olan virüsler, zatürre, menenjit, sarılık, hepatit A ve B, tifo, dizanteri, kolera, hastane mikropları ve benzeri hastalık etkenlerine rastlanılmaktadır. Herhangi bir cihaz üzerine bulaşabilecek AIDS'li bir hastanın kanıyla temas sonrasında bu kanın başka bir kişiye bulaşma ihtimali bile mümkündür. Bu verdiğim örnek çok istisnai durumlarda oluşabilecek bir örnek olmasına rağmen olasılığı vardır. Çünkü, bu belirttiğim enfeksiyonlar insanın derisindeki ufak çatlaklardan bile kana karışabilecek niteliktedir. ' dedi.
Nasıl korunacağız?
Vücudumuzda oluşan enfeksiyonların yüzde 80'inin doğrudan ellerle bulaştığını belirten Dr. Emine Oran, ' Korunma'nın en iyi yolu el temizliğimize dikkat etmektir. Ellerimizi sık sık yıkamanın yanı sıra kullandığımız cihazları da devamlı dezekfentanlı sıvılarla ve yüzde 70 alkollü mendillerle temizlemeliyiz. Bunun yanı sıra hem kendi cep telefonumuzu, hem de başka kişilerin cep telefonunu kullanırken kulaklık kullanmak da işe yarar. Eğer, kulaklığımız yoksa telefonların ahizelerini mümkün olduğunca ağzımızdan ve kulağımızdan uzak tutarak konuşmak gerekiyor. Özellikle gün içerisinde elimizi ağzımıza götürmememiz, yemek hazırlama ve yeme sürecinden önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra, diş-ağız-yüz-göz temizliği yapmadan önce, kirli-tozlu bir işi tamamladıktan sonra, dışarıdan eve gelince, hasta ziyaretlerinden önce ve sonra kesinlikle doğru ve uygun bir yöntemle bol sabun ve su kullanarak ellerimizi yıkamamız gerekiyor. ' Diyerek konuşmasını tamamladı.