Milli Mücadelede ilk adımın atıldığı İlkadım ilçesinde Büyükşehir Belediyesi, ilçenin tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkarak, rekreasyonlarla bunları halkın hizmetine sunmaya hazırlanıyor. 1981 yılında hizmete açılan arkeoloji ve etnografya müzesinin günümüz modern müzecilik anlayışının gerisinde kalmasını ve ihtiyaca cevap verememesini göz önünde bulunduran Büyükşehir Belediyesi, elde edilen yeni bulguların sergilenmesi için mevcut müzede yeterli alan olmaması sebebiyle yeni Arkeoloji ve Etnografya Müzesi yapmayı planlıyor.
SADİ BEY TEKKESİ ( KUVA-İ MİLLİYE MÜZESİ) KENTE RUH KATACAK
Belediye olarak yapımında sona yaklaştıkları Sadi Bey Tekkesi Kuva-i Milliye müzesinin tamamlanıp hizmete girmesiyle İlkadım'ın tarihi kökleri itibariyle daha da zenginleşeceğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Samsun, 1919 Mayıs'ının 19. günü kurtuluş ve yeniden doğuş mücadelelerinin ilk adımının atıldığı Karadeniz bölgesinin en büyük ve en gelişmiş şehridir. Kurtuluş Mücadelesi'nin açık ve gizli bir sürü kahramanının olduğu bilinen bir gerçektir. Kuva-i Milliye Teşkilatı da ilk düzenli mücadele teşkilatıdır. O tarihlerde Rum ve Ermeni çetelerinin baskıları ile bütün milli direniş hareketleri gizli çalışıyorlardı. Samsun Müdafa-i Hukuk cemiyetinin ilk toplantısının yapıldığı Sadi Bey Tekkesi 95 yıl sonra tespit edilerek ortaya çıkarılmış ve Belediyemiz tarafından etrafı ile birlikte kamulaştırılarak restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılmaktadır. Bu müzemizin halkımızın hizmetine sunulmasıyla İlkadım, kültürel bakımdan ruhuna ruh katacak, zenginleşecektir." dedi.
TARİHİ DOKU SAATHANE MEYDANI'NDA HİSSEDİLECEK
Belediyenin önemli dönüşüm ve kültürel projelerinden Saathane Meydanı'nın da yapılacak proje ile bu tarihi arastayı Samsun'a yakışan, kenti temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getireceklerinin altını çizen Başkan Yılmaz, "Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini, kamu yararı da göz önünde bulundurularak Samsun halkına kazandıracağız. 7 bin 900 metrekarelik alanı kapsayan projede, tescilli binaların haricindeki tüm yapılar yıkılarak tarihi doku ortaya çıkartılacak, kentimize çok güzel bir meydan daha kazandırılacak." Diye konuştu.
PAŞA KONAKLARI AİLE YAŞAM MERKEZLERİ'NE DÖNÜŞÜYOR
İlkadım ilçesinin Kadıköy mahallesinde Paşa Konakları olarak bilinen 4 eski yapıyı kamulaştırarak aile yaşam merkezine dönüştürecek olan Büyükşehir Belediyesi, projeyi bitirme aşamasına geldi. Burada Samsun için yeni bir sosyal yaşam alanı oluşturulacak. Paşa Konakları Aile Yaşam Merkezi Projesi ile ilgili açıklama yapan Başkan Yılmaz, "İçerisinde ailelerin, çocukların, gençlerimizin, yaşlıların ve özellikle'de engelli vatandaşlarımızın, sayısız aktiviteyi bir arada bulabileceği, kendilerini geliştirebileceği ve boş zamanlarını eğlenceli faaliyetlerle geçirebileceği bir alan oluşturduk. İçerisinde gençlik merkezi, kadınlar kulübü, yaşlılar lokali, engelliler lokali, eğitim merkezi, satranç kulübü, müzik kulübü, tiyatro kulübü, çocuk kulübü, halk oyunları, el sanatları, bilgisayar kulübü, yabancı dil kulübü, kütüphane, kondisyon ve aerobik kulübü gibi sosyo-kültürel etkinlikler yapılacak. Bununla uzman eğitmenler gözetiminde yapılacak her türlü aktivite ve eğitim bireylerin kendilerini ev ortamında hissetmelerini amaçlamaktadır. Büyükşehir Belediyesi olarak yeni dönem ile birlikte aile yaşam merkezlerimizi tüm ilçelerde yayarak şehrimizin her noktasında bulunan vatandaşlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
OKULLAR BÖLGESİ YERİNİ KENTPARK'A BIRAKACAK
İlçenin araç trafiği açısından yoğun, kentleşme bakımından sıkışık ve bunaltıcı halinin bir nebze rahatlatılması ve insanların nefes alır hale gelmeleri için Kent Park Projesi hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, ilçede okullar bölgesi diye bilinen alanı Kent Park olarak düzenlemeyi planlıyor. Bununla ilgili projenin tamamladığını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bir şehrin estetik ve mimari formunun güçlü bir elemanı olan kent parkları, ekolojik olarak önemli olmanın yanı sıra, sosyal kaynaşmayı sağlama, toplumsal gelişmeyi körükleme, ekonomik amaç ve aktiviteleri destekleme, eğitim gibi kent ve kentli için önemli olan pek çok işlevi barındırır. Kent parkları korumaya, kullanmaya, sağlığa ve eğitime olanak sağlarken, toplumsal yaşamı da düzenlerler. Yoğun kent yaşamının baskısı altında bulunan kent insanın psikolojik açıdan dinlenmesi, rekreasyonel faaliyetlerde bulunması ve sosyo-kültürel açıdan gelişimi üzerine açık ve yeşil alanların etkisi büyüktür. İlkadım ilçemizde okullar bölgesi olarak anılan alan Kent park olarak yeniden düzenlenecek, farklı yaş grupları ve kullanıcı topluluklarına hitap edebilen birçok aktivitenin yer alacağı yaşam alanına kavuşacaktır. Parkın öncelikle sahip olacağı özellik; alana ulaşımın kolay ve güvenli olmasıdır. Ayrıca Kent parkı temiz huzurlu bir ortama sahip olması yanında, hepsinden önemlisi başka insanlarla karşılaşılacak, tanışılacak, çocukların ve gençlerin buluşup aktiviteler kazanacak sosyal içerikli bir park haline gelecek. Park, yeraltı otoparkı, dinlenme, spor parkuru, çocuk oyun parkı, kafe ya da çay bahçesinin yer alacağı tüm bölge halkının daha konforlu hizmet alacağı bir yaşam alanına dönüştürülecek." ifadelerini kullandı.