Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden, artan ölümlü motor kazalarının önüne geçilmesi amacıyla motorcuların eğitilebileceği bir alan talebinde bulunduklarını ancak olumlu yanıt alamadıklarını söyleyen Samsun Motosiklet Derneği Başkanı Ömer Abanoz, "Bu işin rantı olmadığı için bizimle ilgilenmiyorlar. İşin içinde illa rant mı olmalı?"
Son aylarda Türkiye genelinde motorcuların da karıştığı trafik kazalarında çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. En son Karabük'teki kazada, Samsunlu bir motorcu feci şekilde can verdi. Trafikte büyük sıkıntılar çeken motor sürücülerinin karıştığı ölümcül kazaların artış göstermesinde, eğitimsizlik ve diğer sürücülerin kural tanımazlığı olduğu bildirildi.
'MOTORCULARA
EĞİTİM VERMEK İSTİYORUZ'
Samsun Motosiklet Derneği'ni kurmaktaki amaçlarının, mevcut olan başıboşluğu ortadan kaldırmak olduğunu kaydeden Samsun Motosiklet Derneği Başkanı Ömer Abanoz, dernek ile birlikte kazalara karşı önlemler alabileceklerini söyledi. Abanoz, şöyle konuştu: "Ortada bir başıboşluk var. Cebine parayı koyan motor alıyor, parayı gören motor satıyor. Bu da ister istemez başıboşluğu, kazaları doğuruyor. Biz bu dernek ile aslında bu kazaların önüne geçmeyi, motor sürücülerini bilgilendirmeyi amaçladık. Dernek aracılığıyla acemiliğin önüne geçmek, kuralları sürücülere hatırlatmak istiyoruz. Ancak, bunun için yetkili makamlar, destek olmuyor. Destek olmayınca da, biz istediklerimizi tam olarak yapamıyor ve motor tutkunlarına vermek istediğimiz bilgileri veremiyoruz"
YELKENE-TENİSE
VAR MOTORCUYA YOK
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden motosikletçiler için yer talebinde bulunduklarını ancak olumlu yanıt alamadıklarını da sözlerine ekleyen Abanoz, yer eksikliği olduğu müddetçe motorcuların eğitilemeyeceğini ve kazaların da asgariye indirilemeyeceğini kaydetti. Abanoz, "Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden yer istedik. Olmadı. Motorculara tecrübe sağlayacak, bir şeyler öğretecek bir alana ihtiyacımız var. İstanbul, Çorlu gibi yerler bunları aştı. Motorcu kaderine terk edilmedi. Samsun'da yelkenciler için özel alan var, tenisçiler için de özel alan var. Bunlara verilen önem, motora da verilmeli. Motor, bu ikisinden daha görkemli, daha çekici. Hem ekonomik hem de turistik yönden artısı çok. Samsun'da yapılacak olan bir motor festivali, Türkiye genelindeki binlerce motorcunun buraya akın etmesine, dünyadaki motorcuların da gözlerini Samsun'a çevirmesine neden olacaktır" diye konuştu.
YER VERİLİRSE KAZALAR AZALIR
Yetkililerin motorculara bir toplanma ve eğitim mekanı vermesi gerektiğinin altını çizen Abanoz, motorcuların akıllarına başka sorular geldiğini vurguladı. Abanoz, motor sektöründe "rant" olmadığını belirterek, "Biz sadece destek bekliyoruz. Acaba, bu işin rantı olmadığı için mi bizlerle ilgilenmiyorlar? İlla rant mı olsun? Belediye bu konuya bir el atsa, ne kadar önemli olduğunu, getirilerini görecektir. Seçimler de yaklaşmakta, yerel yöneticilerimiz bunu unutmasın. Bizler, Samsun'a hizmet etmek, bu kente kendi çabamızla bir katkı sağlamak istiyoruz. Eğer dediğimiz yer sorunu çözülürse hem kazalar azalır hem de Samsun'un tanıtımına önemli bir katkı olur" dedi.
'SÜRÜCÜLER BİZİ YOK SAYIYOR'
Abanoz, motor kazalarının yüzde 90'nın araçlardan dolayı kaynaklandığını söyledi. Abanoz, araç sahiplerinin motor sürücülerini trafiğin bir elemanı olarak görmemelerinden yakınarak, "Motor kazalarının çoğu araç sürücüleri nedeniyle gerçekleşiyor. Bizi, araç yerine koymuyor, trafikte yok sayıyorlar. Buna trafik polisleri de dahil. Bizim yollardaki tek dostumuz kamyonlar. Çünkü onlar yolların durumunu biliyor, yolları biliyor ve en önemlisi de can taşımayı biliyorlar"
Miraç ÖZTÜRK