İlmek İlmek Sevgi Örmek

SAMSUN’da ağırlıklı olarak Roman çocukların eğitim gördüğü Yavuz Selim İlkokulu’nda başlatılan ‘İlmek ilmek sevgi örmek’ adı verilen proje kapsamında okulun duvarlarına üniversite öğrencileri tarafından resimler çizildi.

Öğrenciler, öğretmen, veli ve üniversite öğrencilere işbirliğiyle duvarları boyadı. Okul Müdürü Kemal Akın, özellikle devamsızlık konusunda sorun ile karşılaştıklarını ancak,  çalışmanın yapıldığı günlerde öğrencilerin koşarak heyecanla okula geldiklerini söyledi.  

Samsun’un Canik İlçesi’nde bulunan ağırlıklı olarak Romanlar'ın oturduğu bölgede yer alan Yavuz Selim İlkokulu’nda eğitim gören 'Dezavantajlı' olarak nitelendirilen çocukların sanatsal içgüdülerini özgürce ortaya çıkarmak için ‘İlmek ilmek sevgi örmek’ projesi başlatıldı. 

Dezavantajlı çocuklar ve ailelerinin okulu benimsemeleri, yeteneklerinin farkına varmaları ve geleceğe dönük yönlendirmeler yapabilmeleri, çocukların hırs ve öfkelerini kontrol edebilmesi, çocuklar arasında dayanışmanın sağlanması ve empati duygularının geliştirilmesini amaçlayan proje 2.5 ay önce başlatıldı. Okulda görevli öğretmen, öğrenci ve velilerin de yer aldığı projeye Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği bölümü öğretim görevlileri ve öğrencileri de ortak oldu. Proje kapsamında okulun duvarlarına, çeşitli resimler çizilerek öğrencilerin de katılımıyla boyandı. Okulun bahçesine geleneksel çocuk oyunları çizildi. Okulun duvarları, balık, kaplumbağa, ahtapot gibi deniz canlılarıyla renklendirildi. Projenin tamamlanması ardından tören düzenlendi. OMÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri tarafından mini müzik dinleti ile başlayan programda projeye destek veren öğrencilere ve öğretim görevlilerine teşekkür ve katılım belgesi verildi. 

Canik İlçe Milli Eğitim Müdürü Halik Melekoğlu, öğrencilere seslenirken, aynı sıralardan koşullardan geçerek eğitim gördüklerini anlattı, "Sizden çok daha kötü şartlarda olan öğrencilerimiz var köylerde. Ama maalesef buradaki devamsızlığı önleme konusunda daha iyi bir noktaya gelmeliyiz. Okula devam etmeme konusu bizi üzüyor. Siz de öğretmen, müdür, üniversite öğretim üyesi olabilirsiniz hiçbir farkınız yok. Kendinizi bu yollara şimdiden hazırlayın” dedi. 

Okulda 420 öğrenci bulunduğu bunların yaklaşık yüzde 80’inin Roman olduğunu dile getiren Yavuz Selim İlkokulu Müdürü Kemal Akın, şöyle devam etti:

"Bu proje ile amacımız özellikle dezavantajlı durumda bulunan Roman öğrencilerimiz sanatsal kültürel yönlerini ortaya çıkararak onların okula olan ilgisini artırmak. Özellikle Roman çocuklarımızın okula olan ilgilerini artırmak velilerimizin desteği ile ‘Ben de varım, yapıyorum’ düşüncesiyle projeye katılmalarını sağladık. Şunu gördük ki okulu sevme ve koruma grup halinde çalışmanın zevkine vardılar. Velilerin okulu benimsemeleri sağladık. Çocuklarda devamsızlıkların giderilmesini yardımcı oldu. Bu çalışmanın yapıldığı günlerde çocukların koşarak hevesle okula geldiler. Öğrencilerimiz neredeyse tamamı projeye katıldı. Okulumuzda duvarlarda çocuklarımızın el sanatları boyama çocuklarımızın el emeği göz nuru resimleri görebiliriz."

İlkokul 3’üncü sınıf öğrencisi Azra Özuygur, duvarlara resimler yaparken çok eğlendiğini belirterek," Bize yardım eden abla ve ağabeylerimize çok teşekkür ederiz” dedi. 4’üncü sınıf öğrencisi Hatice Gözginci de, duvarlara ağaç, ahtapot, kaplumbağalar çizdiklerini söyleyerek, "Çok eğlenceli oldu. En çok kaplumbağa yaparken eğlendim. Çok sevdim. Çok mutlu olduk" diye konuştu. 

Program sonunda ikramda bulunurken öğrenciler ve veliler çalan müzik eşliğinde dans etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri