Çalıştay ilk gününe saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim Tilâvetiyle başladı. Çalıştay, protokol konuşmalarının ve açılış konferansının ardından Tefsir, Hadis, Fıkıh, Akaid, Siyer ve Kuran-ı Kerim branşlarındaki sorunların tartışılması ile devam etti. İkinci gün de ise atölye çalışmalarının ardından genel değerlendirme yapılıp sonuç bildirgesi yazıldı. OMÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleşen çalıştaya; Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, OMÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Recep Demir, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Yaşar Teyyare, öğretim görevlileri ve İmam Hatip Lisesi öğretmenleri katıldı.
“İleriye dönük hedeflerimiz var”
Çalıştayın açılışında konuşan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Burada bir sorun var ve biz bu sorunu çözmek üzere bir araya geldik. Karşılıklı bir istişare ile iki gün içerisinde tüm sorunları konuşup bir sonuca ulaşacağız. Tabii bununla sınırlı kalmayacağız. İleriye dönük başka hedeflerimiz de var. Yeni bir çalışmamız olacak. İmam Hatip Liselerindeki müdürlerimize yönelik aynı şekilde bir beyin fırtınası gerçekleştireceğiz.” dedi.
“Eleştiri değil değerlendirme”
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Rektör Ünal çalıştay hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra; “Burada eleştiri değil değerlendirme söz konusudur. Bu çalıştayın amacı doğrultusunda öz değerlendirme yaparak kendimize bir ödev çıkaracağız. Öncelikle bizim eğitimimizin sonuçlarını ortaya çıkaran arkadaşlarınız olarak biz sizi değerlendiriyoruz ve sözün başında bu süreçte ihtiyaç duyacağınız her türlü desteği maddi olarak, fiziki mekan ve lojistik olarak her açıdan üniversitemiz adına biz bu yükümlülüğü yerine getirmeyi taahhüt ediyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.
“Eğitimde herkese bir görev düşüyor”
Eğitimin anlam ve önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ünal, “Herkesin eğitim için bir beklentisi, hedefi, amacı ve çabası var. Önemli olan nokta ise bu beklentilerin, amaçların ve çabaların sonucunda bunların gerçekleşip gerçekleşmemesidir. Burada hizmetlisinden müdürüne herkese bir görev düşüyor. Biz bu görevleri yerine getirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Sorunların çözülmesi adına beyin fırtınası yapacağız”
Toplumun beklentilerinden bahseden Rektör Ünal, “Toplum, İmam Hatip Liselerine bir rol biçiyor ve çocuğunu bu liseye gönderirken büyük beklentiler içinde. Türkiye’deki eğitimi genel olarak değerlendirdiğimizde inişli çıkışlı bir tarihimizin olduğunu hepimiz biliyoruz. Zaman zaman kısıtlandı zaman zaman mensuplarının sığlaşmış düşünceleriyle baskılandı. Özellikle de kız çocuklarının üniversiteye gönderilmemesi İmam Hatip Liselerine biçilen rolün tek taraflı olmadığını gösteriyor. Bu sorunların aşılması adına ve beklentilerin gerçekleştirilmesi için hep birlikte bu iki gün beyin fırtınası yapacağız.” dedi.
“Eğitimi tekrar revize edeceğiz”
Göreve başladığım günden itibaren en nitelikli, değerli çalışma alanlarından birisini bugün hayata geçireceğini söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, “Hızlı bir şekilde bu dönemden itibaren belirlenen amaçlara ulaşmak için oluşturduğumuz politikaların etkinliğini, verimliliğini, oluşturulacak projeleri, yürütülecek çalışmaları verilecek eğitimin tamamını da bu gözle tekrar revize edeceğiz. Bakanlığımızda son dönemde öğretmenlerimize yönelik çalışmaların başında çeşitlendirilmiş alternatiflerle ve desteklenmiş modellerle bu süreci yürütüyor. Bizler de bu süreçte öğretmenler olarak farkındalığımızın artması gerçekten bu süreçte olup bitenin üzerindeki etkinin artmasına da fırsat sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Saffet Köse’den Açılış Konferansı
Protokol konuşmalarının ardından İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse açılış konferansı gerçekleştirdi. Konferansın ardından Tefsir, Hadis, Fıkıh, Akaid, Siyer ve Kuran-ı Kerim konularında farklı salonlarda beyin fırtınası yapmak ve sorunların tartışılması için atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Atölye çalışmalarının ardından Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın moderatörlüğünde konular ile ilgili beyin fırtınası yapıldı. Öğretim üyelerinin serbest konuşmalarının ardından ikinci atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Atölye çalışmalarının ardından çalıştayın ilk günü sonlandırıldı. Çalıştayın ikinci günü atölye çalışmalarıyla başladı. Atölye çalışmalarının ardından genel değerlendirme yapılarak sonuç bildirgesi yazıldı. OMÜ adına Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Milli Eğitim Müdürlüğü adına Şube Müdürü Yaşar Teyyare kapanış konuşması gerçekleştirdi.
“Bir kez kurgulanan, kutsanmış ve dokunulmaz sistem yerine, ihtiyaca yönelik sistem”
Katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayan Rektör Ünal, “Sizlere çok teşekkür ediyorum. Beyin fırtınası ardından sonuca erken ulaştık. Bundan sonraki süreç içerisinde sonuçların geriye yansıtılması sizin tespit ettiğiniz ve yaşadığınız, zihninizde oluşan problemlerin eğitim alanında revize edilmesinde çok ciddi etkisi olacaktır. Sistemin revize edilmesi, lojistiklerin, bir kez kurgulanan, kutsanan ve dokunulmayan bir sistem yerine ihtiyaca ve talebe yönelik revize edilen yeni bir dinamik olacağını düşünüyorum.” dedi.
“Taleplerin neler olduğunu biliyoruz”
Ardından kürsüye çıkan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Yaşar Tayyare, “Sahayı, sizleri, okul müdürlerimizi tanıyoruz ve taleplerinizin neler olduğunu biliyoruz. Rektörümüz ilahiyatçı bu bizim için bir şans taleplerimizin de neler olduğunu biliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne, İlahiyat Fakültesine ve onlara yardımcı olan ekibine huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Misafir olarak buraya gelen hocalarıma sizler adına ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz adına saygılarımı sunuyorum hepinize teşekkür ediyorum.” diyerek kapanışı gerçekleştirdi.