IMF'den Türkiye'ye 2 konuda uyarı

Uluslararası Para Fonu (IMF), 18-19 Şubat tarihlerinde Paris'te G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Guvernörleri Toplantısı düzenledi. IMF 4 ülkeye uyarıda bulundu

Organizasyon çerçevesinde hazırladığı 'Küresel ekonomik beklenti ve politika zorlukları' raporunda Çin, Hindistan, Endonezya ve Türkiye gibi yükselen ekonomilere aşırı ısınma ve cari açıkta kötüleşme uyarısında bulundu. Rapora göre bu ekonomilerdeki güçlü büyüme ve büyüyen bölge içi ticaret, özellikle de Asya'da, gelişmiş ekonomilerin zayıf talebini telafi ediyor. G-20'ye üye yükselen ekonomilerin güçlü kalmaya devam edecekleri ancak kimi ekonomilerde aşırı ısınma işaretlerinin ortaya çıktığı belirtildi. G-20 yükselen ekonomileri arasında, Meksika ve Güney Afrika gibi kimi istisnalar hariç, işsizlik, genişleme ivme kazanmışken aşağı yönlü eğilim içinde olacağı yazıldı.
Üretim açıklarının hızla kapandığı ve kimi ülkelerin aşırı talep deneyimi yaşamaya başladığı belirtilen raporda, "Yükselen gıda ve hammadde fiyatları ve kimi durumlarda güçlü sermaye akışlarıyla birleşen bu durum birçok yükselen ekonomilerde enflasyon baskısını körüklüyor. G-20 yükselen ekonomilerindeki başlıca politika zorluğu, aşırı ısınma baskısını denetim altında tutmak ve sermaye akışlarına uygun karşılıkları vermektir." denildi. Gelişmiş ekonomilerde uzun bir dönem için beklenen düşük faiz oranları, yükselen ekonomilere sermaye akışlarına katkıda bulunmaya devam edeceği belirtilen raporda, büyük ve çalkantılı sermaye akışlarının politika zorlukları doğurabileceği kaydedildi. Ülkelerin politika kaldıraçlarını kullanmaması durumunda büyük sermaye akışlarının aşırı ısınma riskine, cari işlemler açığında kötüleşmeye katkıda bulunacağı uyarısında bulunuldu. Türkiye'nin bu yıl yüzde 4,5, gelecek yıl ise yüzde 4,3 reel gayri safi yurtiçi hâsıla (GSYH) artışı sağlayacağı, dördüncü çeyrekler bazında büyüme artışının 2011'de yüzde 4,1, 2012'de ise yüzde 4,4 olacağı tahmin edildi. Enflasyonun da bu yıl yüzde 8,6, gelecek yıl ise yüzde 6,4 olacağı öngörüldü. Dünya GSYH'sının 2010 3. çeyrek sonu itibarıyla yüzde 3,5 olarak gerçekleştiğini aktaran raporda, burada istikrarın sağlanması için G-20 ekonomilerinin önemi üzerinde durdu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

ÜLKE GENELİ Haberleri