Bu tür şikayetlerle gelen hastaları Ankara'ya yönlendirmek zorunda kaldıklarını belirten OMÜ Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beytullah Yıldırım, alınan iki yeni cihaz ile son 6 aydır söz konusu hastalıklarla ilgili vatandaşlara hizmet vermeye başladıklarını söyledi.
Bugüne kadar mide ve kalın bağırsağı görüntüleyebildiklerini, yeni alınan cihaz ve yetişmiş akademik personel ile de ince bağırsağı da aynı şekilde görüntüleyebildiklerini hatırlatan Yıldırım, İnce bağırsak büyük problemler oluşturan bir organ. Bu organı görüntülemek için hastalarımız şehir dışına çıkmak zorunda kalıyordu. Artık hastanemizde hizmete giren bu cihaz sayesinde hastalarımızın ince bağırsak problemlerini burada teşhis edebiliyoruz. Bildiğim kadarıyla Karadeniz Bölgesi'nde bu cihazdan bulunmuyor. Gastroenteroloji bölümü olarak günümüze kadar mide ve kalın bağırsak görüntülemesini çok kolay yapıyorduk. Bunlarla ilgili tedavi işlemlerini yapabiliyorduk. Ama arada çok uzun bir ince bağırsak vardı. İncebağırsağa ulaşmak ve incelemek zordu, çok özel teknikler gerektiriyordu. Daha önce kapsül yöntemiyle görüntüleme Türkiye'de uygulanıyordu. Ama son yıllarda bununla ilgili çok büyük gelişmeler oldu. Bunlardan bir tanesi de çift balon ve tek balon yöntemi. Bu sayede hastalıklar teşhis ediliyor, tanısı konuyor ve hemen tedavi yoluna gidiliyor. Biz hastanemizde 6 aydan bu yana çift balon yöntemini başarıyla uyguluyoruz. dedi.
YUTKUNMA VE KABIZLIK ŞİKÂYETLERİ ARAŞTIRILACAK
Gastroenteroloji Bölümü'ne Samsun ve dışından başvuru yapan hastalar arasında yutkunma ve kabızlık şikâyetlerinin son zamanlarda çoğalmaya başladığını ifade eden Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Beytullah Yıldırım, şöyle konuştu Hastanemizde hizmete giren diğer bir yenilik ise yemek borusu ve makat çıkış hastalıkları olan yani yutma zorlukları ile kabızlığa bağlı hastalıkları teşhis etmek için özel bir laboratuvar. Burada özellikle bir tümöre bağlı olmayan ama yemek borusunun kasılması sonrası ortaya çıkan yutma zorluklarının araştırılması için söz konusu cihazı kullanıyoruz. Bu tür şikâyetlerle gelen hastalarımızı cihazların bulunduğu yerlere yönlendiriyorduk. Burada her iki yenilik için de cihazları almış olmak ya da laboratuvarı hizmete sokmuş olmak kadar, yetişmiş akademik personelin de bulunması çok önemli. CİHAN