Soyularak elde edilen ince ağaç levhaların birbirlerine üst üste gelecek şekilde özel yapıştırıcılar ile yapıştırılması sonucu kontrplaklar elde edilir. Kontrplak, tabaka sayısının simetrik olabilmesi için tek rakamlı olmalıdır. Böylece malzemenin fiziksel ve mekanik özellikleri artırılır.
Kontrplaklar, kullanım kolaylığı ve düşük maliyeti sayesinde başta inşaat olmak üzere pek çok sektörde karşımıza çıkmaktadır. Yoğun bir şekilde inşaat sektöründe kullanılmasının ana sebeplerinden biri ise çok yüksek dayanıklılığa sahip olmasıdır. İnce levhaların tek bir kalın levha oluşturmak için birleştirilmesi sonucu elde edilen kontrplaklar, özellikle köşelere vidalandığında ayrılmaya karşı oldukça dayanıklıdır.
Kontrplakların Avantajları Nelerdir?
Esnek bir yapıya sahip olan , ahşabın aksine inşaatta her ihtiyaca uygun şekilde kesilip kullanılabilir. Ayrıca nemden dolayı boy ve şekil değişimleri kontrplakta ahşaba göre çok daha azdır. Kimyasal maddelere karşı doğal olarak savunmasız olan kontrplak, koruyucu kaplamalar ile oldukça yüksek dayanımlara ulaşabilir.
Doğal olarak ısı ve ses yalıtımı sağlayan kontrplak, uzun vadede ısıtma maliyetini olumlu yönde etkiler. Üretim sürecinde genellikle yanıcı olmayan fiber çimento gibi malzemeler ile birleştirilir. Aynı zamanda yangına karşı dayanıklı kimyasal malzemeler ile kaplanabilir. Bu da kontrplakları yangına karşı dayanıklı binalar yapmak için en ideal malzeme haline getirir.
Kontrplaklar, bu avantajların yanı sıra böcekler veya çürümeye neden olan birçok faktöre karşı da dayanıklıdır. Üretim maliyeti ve işçiliği oldukça düşük bir malzeme olması, kontrplakların inşaatta yoğun bir şekilde tercih edilmesini sağlamaktadır.
İnşaat Sektöründe Kontrplak Uygulamaları
İnşaat sektöründe kontrplaklar çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Neme dayanma kabiliyeti ve yüksek mukavemet gibi özellikleri bulunan kontrplaklar, inşaat sektöründe pek çok uygun kullanım alanı sunar. Kontrplakların inşaatta başlıca uygulama alanları şunlardır:
- Islak beton için kalıp olarak
- Kapı ve pencere yapımında
- Dış duvar ve duvar bölme yapımında
- Çatı uygulamalarında
- Zemin ve tavan yapımında
- Dolap, masa gibi pek çok mobilya üretiminde kontrplaklar kullanılır.
Dayanıklı, uygun fiyatlı ve uzun ömürlü kontrplak çeşitlerini adresini ziyaret ederek detaylıca inceleyebilirsiniz.