İrlandalı AB Gıda Uzmanı Farrell, AB'nin İzlenebilirlik Sistemi'nde nihai hedefinin çiftlikten sofraya kadar gıdanın her bağlantısı ve aşamasının sağlıklı bir şekilde takip edilmesi olduğunu söyledi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, AB Genel Sekreterliği Teknik Yardım ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) ile Giresun İl Tarım Müdürlüğünce koordine edilen ''Gıda Maddelerinde İzlenebilirlik Sistemi Semineri'', Giresun'daki bir otelde yapıldı.
HER ÜRÜN TAKİP EDİLECEK
İzlenebilirlik Sistemi'nin, etkin ve sürdürebilir bir gıda güvenliği için son derece gerekli olduğuna dikkati çeken Giresun Vali Yardımcısı Hüseyin Aksoy, ''5179 sayılı Gıda Kanunu ve diğer uygulamalar ile tarımsal ürünlerin tarladan sofraya kadar izlenmesi yolunda gerekli tedbirler alınmıştır.'' dedi.
AMAÇ SAĞLIKLI GIDA
Giresun'da toplam 2 bin 685 gıda üretim, satış ve toplu tüketim yeri bulunduğunu anlatan Giresun Tarım İl Müdürü Muhammet Hakyemez de, ''Üreticilerimize ve tüketicilerimize daha sağlıklı gıda bilincini sağlamak için eğitim ve denetim çalışmalarız devam etmektedir'' diye konuştu.
İZLENEBİLİRLİK OLDUKÇA ÖNEMLİ
İrlandalı AB Gıda Uzmanı Patrick Farrell, AB'nin İzlenebilirlik Sistemi'nde nihai hedefinin çiftlikten sofraya kadar gıdanın her bağlantısı ve aşamasının sağlıklı bir şekilde takip edilmesi olduğunu söyledi. Farrell, ülkesinin izlenebilirlikteki sorumluluğun önemli kısmını üreticiye ve üreticiye verdiğine dikkati çekerek, ''Gıda ve yemler her aşamada izlenebilir olmalıdır. Aynı zamanda gıda etiketlenmeli ve etiketle izlenebilirlik sağlanmalıdır. Birincil üreticiler, işletmeciler, ihracatçılar bu zincire sahip olmalıdır'' diye konuştu.