Samsun 400 Yataklı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bulunduğu alanda yer alan ve yapımı süren Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin inşaatında çalışan işçiler, bayram öncesi maaş alamadıklarını iddia ederek taşeron firma yetkililerini inşaat sahasında rehin aldı
Yapımı devam eden ve 2010 Eylül ayında hizmete açılması planlanan hastanenin inşaatında çalışan işçiler isyan etti. İşçiler, Kurban Bayramı öncesinde kendilerine ödenmesi gereken maaşların verilmediğini öne sürerek saatlerce taşeron firmanın bulunduğu baraka önünde bekledi. Bir çoğu Samsun dışından gelmiş olan işçiler, firmanın kendilerine 2-3 aydır maaş vermediğini öne sürerek, paralarının dağıtılmasını istedi. İşçiler, paralarını almadan kimseyi inşaat sahasından dışarıya salmayacaklarını, taşeron firma sahibi ve yetkililerini de paralarını alana kadar dışarıya çıkartmayacaklarını açıkladı.
FİRMA: BİZ ÖDEMEMİZİ YAPTIK
İşçilere "hak edişlerini" verdiklerini söyleyen Alrej İnşaat'ın taşeron firması Mavi Su Şirketi yetkilileri ise, işçilerin çalıştıkları gün üzerinden paralarını aldıklarını söyledi. İşçilerin bir ay içerisinde metrekare hesabından yaptıkları iş üzerinden paralarını aldıklarını kaydeden firma yetkilileri, işçilerin istedikleri miktarın bir aylık para olduğunu ifade etti. Firma yetkilileri, işçilere geçmiş dönemin hak edişlerini verdiklerini, yalnızca Ekim ayı içerisinde 36 bin YTL avans ödemesi yaptıklarını belirterek, bugüne kadar da işçi kalfasına 92 bin 226 YTL'lik ödeme yaptıklarını bildirdi.
TOKİ ÖDEMELERİ ERTELEDİ
Mavi Su Firması'nın yetkililerinden olan bir yönetici ise, TOKİ'nin firmalara ekonomik kriz nedeniyle gönderdiği paraların yüzde 50 oranında düşürüldüğünü, ayın 1'inde ödemesi gereken parayı 20'sine ertelediğini kaydederek, "Bu bizi de etkiledi ama işçilere paralarını verdik. TOKİ'nin parayı kısması işçileri değil, bizim çalıştığımız ve mal aldığımız firmaları vurdu. Çünkü biz işçiye paramızı verdik, diğer yerlere vermedik, erteledik. İşçilerin buradaki isyanı, hak etmedikleri bir paradır. Biz ödemelerimizi yaptık. Hak edişler, çalışmadan sonra ödenir. Bir ay içerisinde üç günlük iş yapanlara, bir aylık para verilemez" dedi.
PARA ALANA KADAR GİTMEYECEKLER
Firma yetkililerinin yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ve memleketlerine gidecek paraları olmadığını vurgulayan işçiler ise, kendilerinde para aldıklarına dair herhangi bir belgenin bulunmadığını iddia etti. İşçiler, hak ettikleri parayı alana kadar inşaat sahasını terk etmeyeceklerini, paralarını almadan gitmeyeceklerini belirterek, firma yetkililerini inşaat sahasından salmamaya kararlı olduklarını söyledi.
Miraç ÖZTÜRK