Isı yalıtımı' büyük önem taşıyor"

Türkiye'nin KYOTO protokolü gereği 2012 yılından itibaren ciddi yükümlülükler altına gireceğini anımsatan Dostlar Yapı Dizayn şirketi sahibi İnşaat Teknikeri Oktay Üstüntaş, bu tarihten sonra sera gazının salınımını önleyecek çevreci yatırımların hız kaza

Üstüntaş, bu kapsamda en büyük yatırımın ise binalar için uygulanan ısı yalıtımının olacağını savundu

Milenyumdan bu yana Atakum İlçe sınırları içinde ısı yalıtım sistemleri konusunda öncülük yapan Dostlar Yapı Dizayn şirketi sahibi İnşaat Teknikeri Oktay Üstüntaş, gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Üstüntaş, üstlenmiş olduğu işin vatandaşa sağladığı kolaylığın yanı sıra doğalgazda dışa bağımlı olan ülkemize olan katkısının da büyük olduğunu kaydetti. Üstüntaş, ayrıca Türkiye'nin KYOTO protokolü gereği 2012 yılından itibaren ciddi yükümlülükler altına gireceğini hatırlatarak, bu tarihten sonra sera gazının salınımını önleyecek çevreci yatırımların hız kazanacağı belirtti.

'DOĞALGAZ FAURASI YARI YARIYA AZALACAK'
1 Kasım 2008 tarihinde çıkartılan 'Binalarda ısı yalıtım yönetmeliği' ile yeni yapılacak binalar ve mevcut binalarda yapılacak tadilat ile ısı yalıtımı yapılması zorunluluğu getirildi. 2000 yılından bu yana yürürlükte olan bu yasa 2008'de değiştirilerek bugünkü haline kavuşturuldu. Binalarda uygulanan ısı yalıtımı ile kışın ısınmak için kullanılan doğalgaz faturasının yarı yarıya düştüğünü belirten İnşaat Teknikeri Üstüntaş, bu katkının vatandaşa sağladığı katkının yanı sıra millete verdiği katkısının da büyük olduğunu ifade etti. Devletin kooperatiflere ısı yalıtımı için çok düşük faizlerle kredi sağladığını da söyleyen Üstüntaş, ortalama 2 bin TL karşılığında bir dairenin ısı yalıtım sistemi ile kaplandığını belirtti.

'ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ'
Enerji verimliliği yasası kapsamında enerjiyi verimli kullanmayan işletme, bina sahipleri ve yöneticilerin ödeyecekleri idari para cezası 600 TL ile 60 bin TL arasında değiştiğini hatırlatan Üstüntaş, mevcut binaların sisteme uyumlu hale getirilmesi için 10 yıl süre tanındığını dile getirdi. Üstüntaş, "Dünyadaki tüm sera gazlarının yüzde 1,3'üne neden olan Türkiye küresel ısınmaya en çok neden olan ülkeler sıralamasında 13. sırada. Isınmak için tüketilen fosil yakıtlar ise çevre kirliliğinin en önemli sebeplerini oluşturuyor. Isı yalıtımıyla konut başına atmosfere atılan atıklar yarı yarıya iniyor" dedi.

Bekir DURAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri