Ayrıca bilenin aksina şiddete meyilli gençlerin dini hassasiyeti bulunan Müslüman ailelerde değil, çoğunlukla ateist ailelerde yetiştiklerine dikkat çekildi.
Antropolog Dounia Bouzar'ın kurduğu Radikalizmi Önleme Merkezi (CPDSİ), Suriye'ye savaşa gitmiş ya da gitme taraftarı 160 aile ile irtibata geçerek hazırladıkları raporu tamamladı. Araştırmada, savaşa katılmak isteyen gençlerin yüzde 67'sinin orta seviyeli gelir düzeyine sahip ailelerde yetiştiğine dikkat çekildi. Bu gençlerin yüzde 16'sını fakir ailelerde büyüyenler, yüzde 17'sini ise yüksek hayat standartına sahip ailelerde yetişenler oluşturdu.
Rapora göre, gençlerin yüzde 63'ü, 15-21yaş aralığında ve sadece yüzde 5'i daha önce herhangi bir suçtan hüküm giymiş. Raporda ayrıca, savaşa gitmeyi planlayan gençlerin çoğunluğunun hassas bir yapıya sahip olduğu, yüzde 40'ının da depresyona yatkın olduğuna değiniliyor. Araştırmada irtibata geçilen 160 aileden sadece yüzde 10'unun göçmen kökenli olduğu aktarılıyor. Raporda, sanılanın aksine radikalleşen gençlerin çoğunluğunun dini hassasiyetleri yüksek Müslüman ailelerde büyümediğine de vurgu yapıldı. Bu gençlerinin yüzde 80'inin ailesinin kendisini ateist olarak tanımladığına dikkat çekildi. Ayrıca radikalleşmenin ilk ayağının cami olduğunun da doğru olmadığına vurgu yapılırken, birçok gencin hiçbir ibadete katılmadan radikalleşebildiği kaydedildi. Suriye'de savaşa katılmış ya da katılmak isteyenler arasında hiçbir dini ibadeti yerine getirmeyenlerin de bulunduğu belirtiliyor.
İNTERNET EN BÜYÜK ETKEN
CPDSİ Raporunda, gençlerin radikalleşmesinde internetin rolüne de dikkat çekildi. Buna göre cihadı düşünen gençlerin yüzde 91'i, kendisi ile ilk olarak internet aracılığı ile bağlantıya geçildiğini kaydetti. İnternette sahte hesaplar kuran bazı radikal örgüt temsilcilerinin, savaş oyunlarını da aracı olarak kullandıklarına değinildi.
Araştırma sonrası yayınlanan raporda, internet aracılığıyla radikalleşen gençlerle ilgili, 'odada kendi kendine radikalleşme' ifadesi kullanıldı. Radikal örgüt temsilcilerinin Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri üzerinden yayınladıkları videolarda, gençleri terör örgütlerine katılmaya ikana etmek için çeşiti komplo teorileri ürettiklerine dikkat çekildi.
Yaklaşık bin Fransız vatandaşının radikal örgütlere katılmak için Suriye ve Irak'a gittiğinin ortaya çıkması Fransa'da büyük tartışmaya sebep olmuştu. Son olarak Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, ABD'li yardım görevlisi Peter Kassig'in başı kesilerek öldürüldüğünü gösteren videodaki IŞİD militanları arasında bir Fransız vatandaşının da bulunduğunu açıklamıştı. CİHAN