Sigara üzerine kitapları ve araştırmaları bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurol Arık, sigarayı bıraktıktan sonra yeniden başlamayı kolaylaştıran tuzak düşüncelerin olduğuna dikkat çekti. Sigarayı bırakmanın zor bir süreç olduğunu, tuzak düşüncelerin bireyi tetiklediğini belirten Arık, vücudun nikotine alıştığını, vücuda nikotin girişi olunca rahatlık hissi oluştuğunu, ancak nikotinin uyarıcı bir madde olduğunu, kalp hızını ve adrenalin düzeyini artırdığını, sigarayı bıraktıktan sonra bu durumun belli bir süre yaşanacağını ifade etti.
SİGARA İÇMEK YERİNE DÜŞÜK KALORİLİ YİYECEKLER YİYİN
Arık, sigara içme ihtiyacının doğduğu anlarda sigara içmek yerine bir şeyler yenmesinin düşük kalorili çerezler, meyve sebzelerin tercih edilmesinin düşüncenin bertaraf edilmesine yardımcı olduğunu belirterek "Alternatif düşünce dağıtma yöntemleri de kullanılabilir. Islık çalın, şarkı söyleyin, duş yapın, bir arkadaşınıza telefon açın, dantel örün, film seyredin, gazete okuyun, ip atlayın, çocuğunuz veya hayvanınızla oynayın, kağıt yırtın. Sigaraya can sıkıntısına katlanmanın bir ödülü olarak mı ya da bir yoğunlaşma periyodunu genişletmek için mi gerek duyduğunuzu analiz edin" şeklinde konuştu.
YÜRÜYÜŞE ÇIKIN
Arık, hareket etmenin de sigara düşüncesini büyük ölçüde giderdiğini söyleyerek "Yürüyüşe çıkın, su için, gevşeme egzersizleri yapın. Gerinin, esneyin, dizlerinize kadar eğilip ayak parmaklarınıza dokunun, omurlarınızı sallayın. Önce 200, daha sonra 250'ye kadar sayın ve araba sürün. Sigarayı bırakmayı bir sevgi eylemi olarak ve sigara içmenin iyi bir seçenek olmadığını düşünün" dedi.
Arık, sigarayı bırakmanın erken döneminde kontrollü içmenin yararlı olabileceğini ancak bir kez bıraktıktan sonra yeniden kontrollü içmeye başlamanın yeniden eski günlere dönülmesine yol açabileceğini ifade etti.