Genç nüfusta işsizlik oranı haziranda 5.7 puan artışla yüzde 23.7'ye çıktı. Mevcut işsizlerin yüzde 12.4'ünü başka bir ifadeyle 406 binini bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu. İşsizlik oranı yılın en düşük düzeyinde gerçekleşirken, aylık bazda kasımdan bu yana en düşük işsizlik görüldü.
TARIMDA ÇALIŞAN SAYISI ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziranda işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 3.6 puanlık artışla yüzde 13 oldu. İşsizlikte bir önceki ay düzey yüzde 13.6 idi. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 4.4 puanlık artışla yüzde 16, kırsal yerlerde ise 1.9 puanlık artışla yüzde 7 oldu. Haziranda istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 164 bin kişi azalarak, 21 milyon 947 bin kişiye düştü. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 253 bin kişi artarken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 417 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 26.4'ü tarım, yüzde 18.4'ü sanayi, yüzde 6.3'ü inşaat, yüzde 48.9'u ise hizmetler sektöründe yer aldı. İşsizlerin yüzde 71.2'si erkek, yüzde 59.1'i lise altı eğitimli, yüzde 27.2'si bir yıl ve daha uzun süredir iş arayanlardan oluşuyor; yüzde 89.2'lik 2 milyon 915 bin kişi ise daha önce bir işte çalışıp da işsiz kalanlardan.
KADINLAR İŞ ARAMIYOR
Öte yandan, Dünya Bankası ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın ortaklaşa hazırladığı 'Türkiye'de Kadınların İşgücüne Katılım Raporu'na göre, kadınların işgücü piyasasına katılım oranı çok düşük. Türkiye'de yüzde 22 olarak belirlenen kadınların işgücüne katılım oranıyla ilgili yetkililer, her 4 kadından 3'ünün ne çalıştığına ne de iş aradığına dikkat çekiyor. OECD ülkelerinde bu oran ortalama yüzde 62 ve benzer kalkınma seviyesine sahip ülkelerde ortalama yüzde 33 iken, Türkiye'de yüzde 22.
HAZİRANDA İSTİHDAM ARTTI
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) yayımladığı ve Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ile Arş. Gör. Arda Aktaş tarafından hazırlanan rapora göre, haziran ayında, mayısa kıyasla tarım dışı işgücü yaklaşık 4 bin kişi düşerken, tarım dışı istihdam ise 113 bin kişi arttı. Rakamlardaki hareketlerin büyük ölçüde mevsimsel kaynaklı olduğunun belirtildiği raporda, mevsimsellikten arındırılmış verilere göre haziranda tarım dışı işgücünün 17 bin kişi azaldığı, tarım dışı istihdamın ise sadece 4 bin kişi arttığı tahmin edildi. Tarım dışı işgücündeki bu azalma, ek çalışan etkisinin kaybolmaya başladığı şeklinde yorumlandı. Tarım dışı istihdamdaki düşüşün ise durduğu değerlendirmesi yapılırken, İşsizlik oranındaki bu gerileme kriz başlangıcından bu yana ilk kez gerçekleşmektedir dendi.