Işte adalet!

Samsun 1. İdare Mahkemesi kararını verdi: “3621 sayılı Kıyı Kanununun 6. ve 7. maddesinde belirtilen yapılar arasında sayılmayan çarşı inşaat için verilen yapı ruhsatında uyarlık görülmemiştir


Kıyı Kenar Çizgisi içerisinde yer alan Yabancılar Çarşısı ile ilgili Samsun 1. İdare Mahkemesi kararını verdi: “3621 sayılı Kıyı Kanununun 6. ve 7. maddesinde belirtilen yapılar arasında sayılmayan çarşı inşaat için verilen yapı ruhsatında uyarlık görülmemiştir.” Kararı öğrenen çarşı esnafı ise, Yeşilyurt Limanına ait depolar için alınan “özel” iznin, kendilerine neden verilmediğiyle ilgili açıklama beklediklerini kaydetti
YABANCILAR Çarşısının mevcut alanının dolgu sahası olduğu, Kıyı Kenar mevzuatına ve plan değişikliğinin üst plan değişikliğine aykırı olduğu iddialarıyla Samsun 1. İdare Mahkemesine açılan davada, mahkeme kararını verdi. Karar her iki tarafa da tebliğ edildi.
RUHSAT KANUNA
UYGUN DEĞİL
Samsun 1. İdare Mahkemesi'nin 2008/1074 nolu kararında, “Yapı ruhsatının dayanağı nazım imar planı ve uygulama imar planının hukuka aykırılığının ortaya konulması, mahallinde yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda ruhsat verilen alanın Kıyı Kenar Çizgisi içerisinde kaldığının tespit edildiği hususları dikkate alındığında, 3621 sayılı Kıyı Kanununun 6. ve 7. maddesinde belirtilen yapılar arasında sayılmayan çarşı inşaat için verilen yapı ruhsatında da uyarlık görülmemiştir” ifadelerine yer verildi.
BÜYÜKŞEHİR'DEN VALİLİK
BİNASI VURGUSU
Davalı Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin mahkemeye verdiği savunma özetinde, Kıyı Kenar Çizgisi ile ilgili olarak yapılan değerlendirmede Samsun Valiliği vurgusunun yapılması dikkat çekti. Ayrıca, savunmanın genelinde dava konusu alanın büyük kentsel yeşil alanlar kullanımında bulunduğu belirtilirken, yapılan düzenlemenin gerek pazar alanında ticaret yapan küçük esnafı gerekse de bu bölgede alışveriş yapan kent halkı için yarattığı ekonomik faydanın göz ardı edilmesinin doğru olmadığı ve çarşının imar mevzuatı ilkelerine aykırılık göstermediği savunuldu.
HEYETİN YAPTIĞI
İNCELEMEYE YER VERİLDİ
Samsun 1. İdare Mahkemesi'nin kararında ise, davanın geçmişteki süreci detaylı olarak anlatılırken, daha önce verilen yürütmeyi durdurma kararlarının nedenleri açıklandı. Kararda, Kıyı Kenar Çizgisi ile ilgili heyetin yaptığı incelemelerin sonuçlarına da yer verildi. Heyetin, Belediye Hizmet Alanı diye tabir edilen ve çarşının yapıldığı alanı kaplayan yerin Kıyı Kenar Çizgisi içerisinde yer aldığını tespit ettiği kaydedildi. Kararda çarşının yapı ruhsatının iptali ile ilgili olarak ise, Kıyı Kanunun 6. ve 7. maddelerine uyarlık görülmediği bildirildi. Kıyı Kanunun 6. ve 7. maddelerinde yer alan kriterlerin de belirtildiği kararda, Yabancılar Çarşısının bahsi geçen maddelere uygun olmadığının tespit edildiği belirtildi.
KIYI KANUNUN 6. VE 7.
MADDELERİ NE DİYOR?
Kıyı Kanunun 6. ve 7. maddeleriyle ilgili olarak ise, “İskele, liman, barınak, yanaşma yeri, rıhtım, dalgakıran, köprü, menfez, istinat duvarı, fener, çekek yeri, kayıkhane, tuzla, dalyan, tasfiye ve pompaj istasyonları gibi, kıyının kamu yararına kullanımı ve kıyıyı korumak amacına yönelik alt yapı ve tesisler; Faaliyetlerinin özellikleri gereği kıyıdan başka yerde yapılmaları mümkün olmayan tersane, gemi söküm yeri ve su ürünlerini üretim ve yetiştirme tesisleri gibi, özelliği olan yapı ve tesisler; Organize turlar ile seyahat eden kişilerin taşındığı yolcu gemilerinin -kurvaziyer gemilerin- bağlandığı, günün teknolojisine uygun yolcu gemisine hizmet vermek amacıyla liman hizmetlerinin -elektrik, jeneratör, su, telefon, internet ve benzeri teknik bağlantı noktaları ve hatların- sağlandığı, yolcularla ilgili gümrüklü alan hizmetlerinin görüldüğü, ülke tanıtımı ve imajını üst seviyeye çıkaracak turizm amaçlı -yeme içme tesisleri, alışveriş merkezleri, haberleşme ve ulaştırmaya yönelik üniteler, danışma, enformasyon ve banka hizmetleri, konaklama üniteleri, ofis binalar- fonksiyonlara sahip olup, kurvaziyer gemilerin yanaşmasına ve yolcuları indirmeye müsait deniz yapıları ve yan tesislerinin yer aldığı kurvaziyer ve yat limanları, yapılabileceği, 7. maddesinde; -Kamu yararının gerektirdiği hallerde, uygulama imar planı kararı ile deniz, göl ve akarsularda ekolojik özellikle dikkate alınarak doldurma ve kurutma suretiyle arazi elde edilebilir. Doldurma ve kurutma işlemleri yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre yapılır. Bu araziler devletin hüküm ve tasarrufu altındadır, özel mülkiyet olamaz. Bu alanlar üzerinde 6. maddede belirtilen yapılar ile yol, açık otopark, park, yeşil alan ve çocuk bahçeleri gibi teknik ve sosyal altyapı alanları düzenlenebilir.”
MAHKEME KESİN
KARARI AÇIKLANDI
Mahkeme kararının sonunda, çarşının Kıyı Kanunun 6. ve 7. maddelerinde bahsi geçen şekliyle uyuşmadığı kaydedilerek, kayıtlarda şunlar yer aldı: “Yapı ruhsatının dayanağı nazım imar planı ve uygulama imar planının hukuka aykırılığının ortaya konulması, mahallinde yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda ruhsat verilen alanın kıyı kenar çizgisi içerisinde kaldığının tespit edildiği hususları dikkate alındığında 3621 sayılı Kıyı Kanununun 6. ve 7. maddesinde belirtilen yapılar arasında sayılmayan çarşı inşaat için verilen yapı ruhsatında da uyarlık görülmemiştir”
MİMARLAR ODASI
KARARDAN HABERDAR
Kararın kendilerine tebliğ edildiğini belirten Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, verilen kararın ortada olduğunu belirterek, Yabancılar Çarşısının Kıyı Kenar Çizgisi içerisinde yer aldığının ve mevzuata aykırı olduğunun mahkeme tarafından tespit edildiğini ifade ederek, yapı ruhsatıyla ilgili karar verildiğini söyledi. Yabancılar Çarşısı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Olcay İnaç ise, kararın kendilerine değil, Samsun Büyükşehir Belediyesine tebliğ edildiğini kendilerinin son karar ile ilgili net bilgilerinin olmadığını kaydetti.
ÇARŞI ESNAFI “ÖZEL
İZİN” İÇİN TEPKİLİ
Kararın açıklandığını öğrenen çarşı esnafı ise, DENGE Gazetesinin dünkü manşetinde yer alan ve Yeşilyurt Limanı'ndaki depoların Kıyı Kenar Çizgisine aykırı olmasına rağmen Bayındırlık ve İskan Bakanlığından alınan “özel” izin ile sorunun çözülmesiyle ilgili haber üzerine, yetkililere tepki gösterdi. Bazı esnaflar, istihdam sayısı açısından da Yabancılar Çarşısına göre çok düşük olan Yeşilyurt Limanına alınan “özel” iznin kendileri için de alınması gerektiğini söyledi. Esnaf, Yabancılar Çarşısı'nda binin üzerinde esnafın bulunduğunu, bu esnafın aileleriyle birlikte 3 bin kişiye ulaştığını ve çarşının günlük potansiyelinin 2 binin üzerinde olduğunu hatırlatarak, “Yetkililer, özel izinleri büyük iş adamları için değil, ekmeğinin peşinde olan esnaf için almalı. Yetkililerden açıklama bekliyoruz”
Miraç ÖZTÜRK

GENEL Haberleri