Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı konusunda hep diyalogdan yana olduklarını belirterek, bir konuyu bozmanın kolay olduğunu, ancak yapılacakların bir yasayla bitmediğini söyledi.
Yasa tasarısının ana parametrelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından onaylandığını, mahkemenin bu konularda herhangi bir şey demediğini dile getiren Çelik, "Biz bunları, 65 yaş, 9 bin prim günü gibi, 1 Ocak 2008'de yürürlüğe koyabilirdik. Ama bir sorun varsa, eşitsizlik varsa, mükemmeli yakalamak için çalışma yapmak gerekiyordu. Hiç gereği yokken o konuları da tartışmaya açtık, doğruyu yakalamak istedik. Yanlış yapmadık, doğru yaptık" dedi.
Diyalogdan yana bu yaklaşımı, bakanlığın bundan sonraki çalışmalarında da sürdüreceklerini ifade eden Çelik, "İstihdam paketini bu hafta sonu itibarıyla tartışmaya açabiliriz. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı konusunda Meclis'teki gelişmelere göre, istihdam paketini de sosyal taraflara ulaştırabiliriz. Paketi sosyal taraflara gönderdiğimizde de bolca istihdam paketi tartışılacak. İstihdam paketini de geciktirmememiz gerekiyor" diye konuştu.
Çelik, daha sonra sendikalar ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunları'na ilişkin çalışmaları değerlendireceklerini söyledi.
"1 Mayıs ile ilgili düzenleme yapabiliriz"
1 Mayıs konusunda da bakanlık olarak bir çalışma yapabileceklerini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"İşçilerle konuşuyoruz. 1 Mayıs ile ilgili tatil ya da yarım gün tatil neyse, bir 'emek ve dayanışma bayramı' düzenlemesini yapabiliriz. Onu da çıkarabiliriz.
Sürprizlerimiz olacak, ayrıca bunlar sürpriz değil, olması gerekenler. Bizim niyetimiz öyle ama daha konuşmadık, hükümet olarak bir değerlendirme yapmadık, bakanlık olarak öyle düşünüyoruz. Sosyal güvenlikle ilgili yasa bittikten sonra seri olarak bu konuları ele alacağız."
Çelik, diyalog esas alınıyorsa, birlikte uzlaşma kültürüne yatkın olunması gerektiğine işaret ederek, "Dediğim dedik' ile dünyada artık hiçbir şey olmuyor. Ne benim bakanlık olarak, ne senin sendika ya da sivil toplum kuruluşu olarak dediğin değil, oturup masanın başında anlaşacağız. Sorunu tespit edip, makul çözümü bulacağız. Bundan sonraki süreçte bu konuları sosyal taraflarla yoğun bir şekilde tartışacağız. Umuyorum kendileriyle uzlaşma da sağlayacağız" dedi.
"SGK Başkanı, yasa çıktıktan sonra atanacak"
Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'yla ilgili, sosyal taraflarla sağlanan kısmi mutabakat sonrasında, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) bundan sonra yaşanacak sürece ilişkin de bilgiler verdi.
Kurum başkanı konusunu, yasa çıkıncaya kadar tartışmaya almamayı kararlaştırdıklarını ifade eden Çelik, "Kurumda bu anlamda bir revizyona, eksik olan bölümlerine atamalar yapılmasına ihtiyaç var. Bu doğrudur. Ama öyle bir yoğunluğumuz var ki bunlara zaman harcayamıyoruz. Zaten çalışan bir mekanizma, işleyen bir yapı var. Sağlıklı da işliyor. Onun için bu konu üzerinde çok durmadık ama yasa geçtikten sonra oturup bir değerlendirme yapacağız ve sağlıklı bir karar vereceğiz" diye konuştu.
SGK merkez müdürlükleri yoluyla en ücra noktadaki vatandaşlara ulaşılacağını dile getiren Çelik, bin 700 merkez müdürlüğünün oluşturulması halinde, kurumun çok güçlü, kendi ayakları üzerinde durabilir bir hale geleceğini belirtti.
Çelik, "Şu anda bütün çabamız bu altyapıyı hızlı bir şekilde oluşturmaktır. Hem kurumun bünyesi, hem taşra teşkilatları, hem taşranın ötesindeki uç noktalara SGK'yı hızlı bir şekilde ulaştırmaktır" dedi.
Çelik, SGK il müdürleriyle ikinci toplantılarını 28 Mart Cuma günü, üçüncü toplantıyı da nisan ayında yapacaklarına işaret ederek, merkez müdürleri de atanınca, artık otokontrol sisteminin kendi içinde gerçekleşeceğini bildirdi.