500'den fazla çalışanı olan işyerine spor salonu açılacak, yemekleri diyetisyen kontrol edecek. Hükümet, 2011 yılında "Obeziteyi Ulusal Önleme Kampanyası" kapsamında, işyerlerinde zorunlu spor saati uygulamasına geçilmesi için düğmeye bastı. "Japon modeli"ni esas alan bu düzenlemeye göre, işyerlerinde günün belli saatleri spora ayrılacak. Bunun için de işveren, çalışanların egzersiz yapabileceği ekipmanların da yer aldığı spor odaları kuracak. Çocukluk çağı ve erişkin obezitesi tüm dünya gibi Türkiye'de de hızla yayılan bir sağlık sorunu olmaya başladı. Hükümet de bununla mücadele için 2011 yılını "Şişmanlık ve Hareketsizlikle Mücadele Yılı" ilan etti. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu tehlikenin önüne geçebilmek amacıyla başta sağlık eğitimi olmak üzere işyerlerinde ve evlerde bilinçli beslenmenin yaygınlaşması, sporun teşvik edilmesi için kolları sıvadı. Geliştirilen projeyle, okullarda sağlık eğitiminin niteliği değişecek. Sağlık kitaplarında, yüksek kalorili yiyeceklere karşı tedbirler ele alınacak, obezitenin zararlarına daha sık vurgu yapılacak.
Okullarda seminerler düzenlenerek gençler sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilecek. İşyerlerinde ve okullarda Japonya'da olduğu gibi spor saatleri uygulamasına geçilecek.
ANTRENÖR DE OLACAK
Televizyon programları ile spor yapılması teşvik edilecek. Şirketler, sağlık ve spor projelerine de yatırım yapacak. Program kapsamında, 500'den fazla çalışanı olan şirketlerde spor salonu olması ve mönülerin de diyetisyen kontrolünden geçmesi öngörülüyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün görevlerine ilişkin yasada da memur ve işçi sayısı 500'den fazla olan işyerlerinde spor tesisi yapılması mecburiyeti yer alıyor. Buna göre, işyerlerinin personelin beden eğitimi ve spor yapacağı tesisler kurması, antrenör ile diyetisyen çalıştırması gerekiyor.
Ancak İş Kanunu'nda böyle bir hüküm bulunmuyor. Bu nedenle İş Kanunu'nda da "spor düzenlemesi" yapılacak. Obez sayısı 2015 yılında 700 milyona kadar çıkacak. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), obezitenin salgın boyutlarına ulaştığını belirterek, üye ülkelere bu konuda mücadele politikaları geliştirmeleri çağrısı yaptı. WHO verilerine göre, dünyada fazla kilosu bulunanların sayısı 1.6 milyarı, obez sayısı 400 milyonu geçerken, dünya genelinde her yıl 2.6 milyon insan obeziteye bağlı sağlık sorunları nedeniyle ölüyor. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, 2015'te 15 yaş ve üzeri obez sayısının 700 milyona ulaşmasından korkuluyor.