Sakarya ve İstanbul için toplamda 4 bin 500 ton gelen yaklaşık 9 bin sığır geleceğini anlatan Uçar, ithal edilen sığırların ihtiyaç dahilinde belli aralıklarla getirileceğini belirtti.
Hayvanların dinlendirilmesinin ardından 1-2 gün içinde kesimlere başlanacağını belirten Uçar, "Hayvanlar hastalıklardan ari bölgelerden geliyor. Bu önemli bir konu, dünya literatürüne girmiş hastalıkların o bölgelerde görülmemiş olması gerekli. Bu konuda Avrupa'da en temiz ülkelerden bir tanesi Macaristan. Aynı zamanda Güney Amerika ülkelerinden ve ABD'den de hayvanlar gelebilecek" dedi. Uçar, ithal edilen hayvanların Türkiye'deki hayvanlardan bir farkı olmadığını vurgulayarak, Türkiye'de yeterli miktarda besi olmaması ve kesilecek hayvanların piyasaya çıkması konusunda sıkıntı doğurduğunu dile getirdi.
BESİCİLERİNİN KORUNMASI GEREKİYOR
Doğrudan et ithal edilmemesinin nedeninin, etin helal olup olmadığı yönündeki kaygıların giderilmesi olduğuna dikkati çeken Uçar, "Hayvanların kanlarından, hormonlarından numuneler alarak kontrol yaptıklarını kaydetti. Hayvanlardan hem geldikleri ülkede hem de Türkiye'de örnekler alınıyor. Gelen hayvanların Türkiye'deki hayvanlardan daha sağlıklı olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu. Uçar, amaçlarının et fiyatlarındaki artışı kontrol altına almak olduğunu dile getirerek, fiyatlarda aşırı düşüşe izin verilmeyerek, besicilerin korunması gerektiğini söyledi.
TÜRKİYE'DE Kİ ETLERDEN DAHA KALİTELİ
Uçar, beklentilerinin canlı hayvandan ziyade halkın tükettiği et ürünlerinin ucuzlaması olduğunu anlatarak, et ürünlerinde henüz yeteri kadar bir indirim olmadığını belirtti.
İthal edilen sığırların etlerinin, Türkiye'deki etlerden daha kaliteli olduğunun söylenebileceğini belirten Uçar, "Bunlar özel etçi ırklar, et almak için üretilmiş hayvanlar. Ülkemizde bulunan hayvanlar genellikle hem etçi hem de sütçü ırklar. Öyle olunca et kalitesi, gelen hayvanlarda biraz daha iyi" şeklinde konuştu.