İlkadım Yurt Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen seminerde, İletişim Uzmanı Yüksel Bağışlar, katılımcılara etkili iletişimde temel alınması gereken davranışlarla ilgili bilgi verdi. Kişiler arasında sağlıklı bir şekilde iletişim kurulabilmesi için, bireylerin kendisini tanımasının çok önemli olduğunu belirten Bağışlar, sağlıklı iletişim kuran, birbirini anlayan bireylerden oluşan toplumların oluşturulmasının kişilerin kendilerini düzeltmeleriyle mümkün olabileceğini vurguladı.
İnsanların birbirleriyle iletişim kurarken çok az kelime kullandığına dikkat çeken Bağışlar, ''Türkçe'de kullanabileceğimiz 120 bin kelime var. Ancak insanlar günlük yaşamlarında çok az kelime kullanıyor. Uzmanlar insanların iletişim kurarken kullandığı kelime sayısının ortalama 150 ile 200 kelime arasında olduğunu tespit etmişler'' dedi.
İletişimde kullanılan kelime sayısının eğitim düzeyiyle yakından ilgili olduğunu vurgulayan Bağışlar, insanların kullandıkları kelimelerin anlamını çoğunlukla bilmediğini, bunun da iletişimde kopukluğa neden olduğunun altını çizdi.
Etkin dinlemenin iletişimdeki etkisine değinen Bağışlar, bireylerin karşısındaki insanı dinlerken, ona dinlediğini belli etmesinin iletişim kurmayı kolaylaştıracağını ifade etti. Beden dilinin iletişimdeki yerinin ne olduğunu da açıklamaya çalışan Bağışlar, kişilerin birbirleriyle iletişim kurarken ki özgüvenlerinin, jest ve mimiklerinin, giyim şeklinin bu konudaki etkisini örneklerle anlattı.