Kaçak alkol ve sigaraya sıkı denetim

Maliye Bakanlığı, son zamların ardından sigara ve içkide artan kaçakçılık olaylarına karşı Türkiye çapında takibata geçti

Gelir İdaresi Başkanlığından edindiği bilgiye göre, vergi denetimlerinde bu yıl alkol ve tütün mamullerine ağırlık verilmesi kararı alındı. Bu amaçla Gelir İdaresi Başkanlığında düzenlenen toplantılarda, alkollü içkilerden bu yıl sadece ÖTV olarak 2 milyar 166,7 milyon lira, tütün mamullerinden de 16 milyar 417,5 milyon lira gelir elde edileceğine, KDV ile bu rakamların çok daha yüksek düzeye çıktığına dikkat çekildi. Kaçak içki ve sigara ile daha sıkı mücadele edileceği vurgulanan toplantılarda, Gümrük Müsteşarlığı ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile de yakın işbirliği içinde çalışılacağı belirtildi.
ÖZEL BİRİMLER YOLDA
Gelir İdaresi, kaçakçılığın yanı sıra, bandrolsüz ve sahte bandrollü ürünlerle mücadele için Başkanlık bünyesinde ''Bandrollü Ürün İzleme ve Değerlendirme Müdürlüğü'' de oluşturdu.
Gelir İdaresi Başkanlığı, özel birimin yanı sıra kaçak ve sahte tütün mamulü ve alkollü içkilerle mücadele için özel denetim ekipleri de oluşturdu. Bu ekiplere çok sayıda mobil cihaz verildi. Yetkililer, denetim ekiplerinin önümüzdeki dönemde hem personel, hem de cihaz yönünden takviye edileceğini bildirdi.
SAHTE VE BANDROLSÜZ ÜRÜN CENNETİ
Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığının geçen yıl alkollü içkiler ve tütün mamulleri piyasasında yaptığı denetimlere 11 bin 156 personel katıldı. Denetime alınan 197 bin 544 mükelleften 717'si için Savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu. Sahte ya da bandrol düzenlemelerine aykırı ürün üreten, bulunduran ya da satan mükelleflere 4 milyon 625 bin 715 lira özel usulsüzlük Cezası kesildi. Denetimler sırasında 137 bin 532 adet içki ile 334 bin 19 adet tütün mamulünün bandrolsüz olduğu tespit edildi. Bin 72 adet içki ve 2 bin 265 adet sigara ve diğer tütün mamulünde taklit, sahte bandrol bulundu. 1 milyon 89 bin 812 adet içki ile 651 adet tütün mamulünde ise niteliğe uygun olmayan bandrol kullanıldığı anlaşıldı.
Bu çerçevede toplam 1 milyon 565 bin 351 alkollü içki ve tütün mamulü için Savcılığa gidildi.
İSTANBUL BİRİNCİ
Gelir İdaresinin geçen yılki alkollü içki ve sigara denetimlerinde, en fazla sahte ve bandrolsüz ürüne İstanbul'da rastlandı. Bu ilde mükelleflere 1 milyon 814 bin 622 lira tutarında Ceza yazıldı. Söz konusu Ceza, Türkiye genelinde kesilen toplam Cezanın da yüzde 39'unu oluşturdu. Sahtecilik ve kaçakçılık olaylarında İstanbul'u 530 bin 920 liralık Ceza ile Gaziantep, 514 bin 644 liralık Ceza ile Tekirdağ, 291 bin 49 liralık Ceza ile Antalya, 282 bin 720 liralık Ceza ile de Mersin izledi.

ÜLKE GENELİ Haberleri